Спартак, синът на Родопите: Човек без родина е печален чужденец

0

Спартак – това е името на родения по нашите земи воин, който в последните години все повече бива заличаван от паметта ни. Той е човекът, успял да обедини войска от 120 000 души и в Римския сенат да прозвучат думите:

„Отечеството е в опасност! Спартак е пред вратите на Рим!“

спартакЗаедно с тракийския водач Митридат VІ Евпатор завладяват Боспорското царство, стигат до Кавказ и Колхида. В сраженията със Сула Спартак е ранен и става пленник. Не след дълго успява да избяга и да се върне в родните си Родопи, където се сражава със 100 000 римска войска, за да защити Дионисовия храм, в който жрица е била неговата жена – Фия.

Спартак вдига въстанието си със 78 души, които след броени дни достигат 10 000 души, а след време стават 120 000 гладиатори, които се изправят срещу 450 000 войска на Римската империя. Въстанието е продължило цели 1095 дни. През този период гладиаторите са нямали оръжия, храна и подслон. Тях си доставят, побеждавайки в боя.

Като подготовка за бунта Спартак взима участие в гладиаторските борби, където става победител във всичките 100 сражения, наблюдавани от над 120 000 публика. Те са били изключително атрактивни. Цирков служител със специална кука е извличал труповете на убитите гладиатори, а след това е посипвал с мраморен прах кървавите петна, оставени от мъртвите войни.

Все пак римляните сринали Бесапара и храма на Дионис и взели богатството на Спартак, както и него, жена му и сестра му. От въстанието на Спартак до завладяването на Тракия е имало още шест въстания.

Спартак

Смъртта на Спартак, от Херман Фогел (1882)

„Аз бях водач на едно от най-силните тракийски племена в Родопите – бесите. Имах дом и безброй стада – овце, коне, волове в Родопите. Бях богат, силен и щастлив“,

е заявявал родопският исполин по рождение и тракиец по произход – Спартак.

Spartacus by Denis Foyatie, Спартак

Той самият е бил истински талант – можел е да пее и дори е създал музикален отряд от гладиатори, дава и основата на техния химн. Освен него Спартак е запечатал в съзнанието на мнозина и паметната си мисъл, която е актуална и до днес:

„Човек без родина е печален чужденец“.

Спартак се славел със своята сила, вяра в свободата и гениално пълководство, затова всички гладиатори са били готови да пожертват живота си заради него.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg