Наблюдават и подслушват човечеството далеч преди ерата на интернет

0

Познато ли Ви е усещането, че във Вас има вперени очи, които следят всяко едно Ваше действие? Влизате в интернет, а Google събира информация за Вас с цел да Ви представи по-персонализирани реклами. Местоположението Ви се засича през мобилния телефон с точност до метри. Facebook, разбира се, не остава по-назад. Може да засече човешки лица, местоположение, отново следи къде сърфирате. В delo.bg вече писахме за манията по играта Pokemon Go, какви данни предоставяте и на кого. И без да влизаме в къщата на Големия брат ние сме следени!

Усещането, че ни следят и наблюдават присъщо само на хората от епохата на развитие на интернет ли е?

Дали нашите прадеди са имали подобни параноични мисли? Нека да се върнем няколко поколения назад. Не, нека да се върнем няколко хилядолетия дори и да проверим.

Окото на Хор, окото на Ра, Уаджет от Древен Египет

следят ни преди ерата на интернетНад 3000 г. пр. н. е. във всички цивилизации по света най-върховните божества били свързани с култа към Слънцето. То осигурявало топлина, развитие на земеделските култури и от него пряко зависело оцеляването на древните народи. Хор е древен небесен бог, изобразяван като сокол и имал естествено 2 очи. Според древноегипетската митология,

дясното око е свързано със Слънцето и е наречено окото на Ра, а лявото око на бог Хор е свързано с Луната.

В Египетската митология ще намерим връзката между всевиждащото око на Ра и Хор. Богът на Слънцето Ра управлявал света, но хората започнали да подкопават авторитета му и се обърнали срещу него. Затова трябвало да бъдат наказани. Дъщерята на бога на Слънцето – Хатор, е богиня с глава на крава. Тя е свързана с музиката, танците и плодородието. След като обикновените хора се опитали да въстанат срещу Ра, на Хатор се паднала трудната задача да прецени кои да бъдат наказани. В крайна сметка Ра излязъл милостив и взел решение – всички хора трябва да бъдат съдени в края на живота си, в подземния свят. Лявото око на Ра, изобразяващо Луната символизира внука му Хор, който помогнал на хората.

Окото на бог Хор има магическа изцелителна сила

следят ни преди ерата на интернетСимволът е използван като защитен амулет и се смята, че има лечебна сила. Според египетската митология Хор изгубил лявото си око по време на война със Сет, който разкъсал окото на 6 парчета. Тот, богът на мъдростта и магията, успял да сглоби окото и го върнал обратно на Хор, който го сложил до убития си баща Озирис и така го върнал обратно към живота. Затова този символ се счита, че може да върне мъртвите към живота. Древните египтяни са го използвали като погребален амулет за защита срещу Злото и са се надявали, че така ще гарантират прераждане в подземния свят.

В delo.bg вече разгледахме свастиката като символ, използван в много култури с позитивно значение и история над 15 000 години..

Сега ще проверим как и по какъв начин древноегипетското око на Хор се е разпространило и дали можем да срещнем негови варианти и днес.

Всевиждащото око и масоните

За какво се сещате, когато чуете Египет? Пирамиди? Всевиждащото око на Хор по-късно се появява вписано в равностранен триъгълник. Смята се, че това е триединството на Светата Троица. Факт е, че подобен символ се използва от масони… и дори илюминати.

Най-ранните масонски текстове датират между 1390 г. и 1425 г. Посочва се, че тайната на свободните зидари е свързана с Евклид в Египет. Роден в 4 в. пр. н.е. той е древногръцки математик, живял в египетския град Александрия. Определян е като баща на геометрията. Неговата книга „Елементи“ е използвана като учебник по геометрия до края на XIX век.

Всевиждащото око и масоните

българската църква Св. Стефан в Истанбул

От друга страна в християнството също е застъпена идеята на Всевиждащото око на Бог.

„Светлината на тялото е окото, ако окото ти е здраво, цялото ти тяло ще бъде осветено.“ (Исус в Матей 6:22)

„Очите на Господа са върху праведните, и ушите му отворени за техния вик;“ (Псалм 34:15)

„Очите на Господа са на всяко място и наблюдават злите и добрите.“ (Притчи 15: 3)

В т.нар. „Гробница на Иисус“ от 1 в. н.е., открита през 1980 г. подобен символ се намира на входа на гробницата.

следят ни преди ерата на интернет

В редица средновековни картини, датиращи от 16 в. можем да намерим изрисувано всевиждащото око, наричано още „Око на Провидението“ или „Окото на Бог“!

следят ни преди ерата на интернет

Можем да намерим символа на окото на провидението и в стенописите на редица български църкви – в Созопол, над главата на Йоан Богослов в Карнобат.

следят ни преди ерата на интернет

българска църква в Одрин

 

следят ни преди ерата на интернет

Входът на църквата „Въведение Богородично”, намираща се във възрожденския квартал „Вароша” – Благоевград (окото е точно над входа)

 

И до ден днешен съществуват различни теории за поставянето на символ на око върху най-разпространената банкнота в САЩ – тази от 1 долар. Подготовката на проекта води секретаря на конгреса Чарлз Томпсън през 1782 г. Назначени са 3 комисии, които да изработят проекти, но нито един не се харесва на Томпсън и той сглобява свой модел като използва пирамидата като символ на силата и стабилността на новата държава и е напълно понятно да избере нещо, оцеляло от древния свят, за да декларира, че ще просъществуващ дълго.

Окото на провидението и девизът ,,Той благоприятства начинанията“ са свързани с убеждението, че Бог е помогнал на Съединените щати във Войната за независимост.

наблюдават ни преди ерата на интернет

 

 

Окото на Назар, или назар бонджук

Това е един от най-древните амулети, които се използват и до ден днешен в Турция, Сирия, Египет, Армения, Иран, Афганистан, Гърция, Кипър и Азербайджан. Произходът на сините очи е неизвестен, но има данни, че първоизточника е отново всевиждащото око на древноегипетския Хор, за който стана дума по-горе. В миналото се смятало, че синеоките хора могат да урочасват и носенето на амулет с подобна форма и цвят отблъсква уроките.

В много религии можете да намерите още за специалното значение на окото. По темата има изписани хиляди страници.

следят ни преди ерата на интернет

Чувствате ли се още наблюдавани?

Може би това е слабост на Егото на всеки един от нас, която ни кара да се чувстваме единствени, необикновени, важни, значими… За някой, който би си направил труда да ни наблюдава. Или може би тази слабост дава на някой друг възможност да ни манипулира и принуждава да следваме посоката, която предварително са ни начертали.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg