Арнолд Шварценегер на 70

0

На 30 юли Терминатора в киното празнува своя 70-годишен юбилей! Арнолд Шварценегер се ражда в бедно семейство през 1947 г. в австрийското село Тал. Баща му Густав искал синът му да стане полицай. Майка му мечтаела той да стане търговец, а пък Арнолд единствено искал да бъде богат. На 14 години решил, че ще стане културист. Трудолюбието му дава резултати – първо става шампион на областта сред връстниците си, а след това първенец на Австрия по силов трибой.

Арнолд Шварценегер

Тежко наследство

Арнолд Шварценегер

родителите на Арнолд Шварценегер

Баща му – Густав Шварценегер, бил член на нацистката партия и този факт стана ясен, когато Арнолд се кандидатира за губернатор.

През 1938 г. Густав доброволно станал член на партията на Хитлер и се присъединил към щурмовите отряди на Фюрера, известни с кафявите си униформи.

На неприятните въпроси за греха на баща си Арнолд винаги отговаря, че никога не е бил в добри отношения с него и даже не е присъствал на погребението му. По това време филмовата звезда е на 25 години.

Военна служба

За да напусне бързо родния дом, на 18 години Арнолд се записва в армията. И днес той твърди, че военната му служба е била за него удоволствие, направил си тренажор и успял за 9 месеца да омръзне на началниците си. Той напуснал самоволно поделението, за да участва в състезанието за най-млад атлет на Европа с отлично телосложение. Победил, но когато се завърнал в казармата бил наказан с карцер.

Арнолд Шварценегер„Не можех да пропусна такова важно състезание, но за минута не се замислих за последствията“ –

признава Шварценегер.

Служил като танкист и успял да получи разрешително да управлява мотоциклет, лека и тежка машина, даже трактор с ремарке. В поделението го определяли като най-лош танкист, след като забравил да сложи ръчната спирачка и машината се спряла чак в близката река, както вместо да тръгне напред, дал задна и разрушил една постройка.

Шварценегер е запомнил много добре уволнението си от армията:

„Вашето пребиваване тук е изключително опасно за околните и молба за предсрочно уволнение е одобрена“ –

казал с усмивка офицер от ръководния състав. Той обяснил на младежа, че поделението не може да си позволи унищожението на нови танкове.

Американска мечта

Арнолд ШварценегерНа 21 години австрийският младеж осъществил своята голяма мечта – пристигнал в САЩ. Там дълго време живял като нелегален емигрант.

Не знаел нито дума на английски, а години след това в Холивуд бил подложен на присмех, че по-твърд от мускулите му е само неговият акцент.

„Това бяха много трудни години за мен – не знаех езика, не можех да слушам новините, не можех да чета вестниците, а през повечето време бях без пукнат долар“ –

спомня си актьорът губернатор.

Мускулите му го правят звезда

Арнолд ШварценегерКариерата на Арнолд в киното е построена върху неговите впечатляващи мускули, които той с всички средства успял да развие и поддържа години наред, независимо от вродения порок на сърцето. Но неговите първи роли му носели само разочарование.

За дебюта си в „Херкулес в Ню Йорк“ Шварценегер и до днес се срамува. След филма „Останете гладни“ той прочел, че актьорската му игра силно напомняла поведението на кон. Но такива рецензии само амбицирали още повече бъдещата звезда и Арни започнал уроци по актьорско майсторство.

Терминатор с чувство за хумор

Ролята на Терминатор го изстрелва на върха. Той е избран след отказ на Мел Гибсън и Силвестър Сталоун. За него това била идеална възможност, защото имал реплики едва в 18 сцени, а в същото време прекрасно демонстрирал физическата си сила.

Арнолд Шварценегер

„Близнаците“, в който си партнира с Дани Де Вито, е дебютът му като комедиен персонаж, след като в края на 80-те години той не се страхува да разруши имиджа си на мачо.

Жените на Арнолд Шварценегер

За многочислените му любовни похождения и умението му да очарова жените и до днес се носят легенди. Култовият актьор много добре знаел какво впечатление оставя у представителките на нежния пол и не се е страхувал да флиртува дори с напълно непознати.

 

Единствената жена, която Терминатора е отвел към олтара, е племенницата на 35-ия президент на САЩ Джон Кенеди – Мария Шрайвър. Тя е майка на четирите му деца.

Арнолд Шварценегер

Дълго време в Холивуд тази съпружеска двойка е сочена за идеална, но само две седмици след отпразнуването на „сребърна сватба“ настъпил развод. А причината е тривиална – Арнолд съгрешил с икономката си и тя му родила незаконен син.

Политическа кариера

През 2003 г. Шварценегер е избран за губернатор на Калифорния. Той е известен противник на легализацията на еднополовите бракове, но пък е за легализацията на марихуаната за медицински цели. Никога не е вярвал в глобалното затопляне, искал забрана на абортите, но поддържал смъртното наказание.

Арнолд Шварценегер

Независимо, че рейтингът му отбелязал спад, той е преизбран през 2006 г., а през 2011 г., след като му изтекъл мандатът, по Конституция не може да се кандидатира трети път. Тогава той се връща в киното, но и до днес медиите припомнят, че през 1977 г. той споделял, че един ден ще стане президент на САЩ.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg