Антъни Хопкинс на 80: Животът е твърде кратък, за да се справяме с несигурността на другите

0

В последния ден на 1937 г. в Порт Талбът, Великобритания, в семейството на сприхавия Ричард и родственицата на популярен поет Мюриъл се ражда един от най-значимите актьори на всички времена – Антъни Хопкинс. По никакъв начин дислексията, от която страда малкия Антъни, не му е пречела в училище да развива своя артистичен талант – да свири на пиано и да рисува. Няколко пъти неговите родители го местят в различни училища, за да бъде превъзпитан. Напук на неговото непостоянно обучение, бъдещият д-р Ханибал Лектър развива до съвършенство своя актьорски талант.

Антъни Хопкинс

Anthony Hopkins by Martin Schoeller

През 1957 г. се дипломира в Колежа по музика и драма в Кардиф. До там го отвежда страстта му към творчеството. След завършване на колежа става общински служител, но за малко. Извикан е в казармата, където в по-голямата част от отбиването ѝ е машинописец. Три години по-късно се записва в Кралската Академия за Драматично изкуство и започва работа в учебния театър.

Животът на сър Антъни Хопкинс е повече от драматичен. Първите му два брака – с Петронела Баркър и Дженифър Линтън, са разбити заради алкохолизма. През 1975 г. се отказва от чашката и оттогава е въздържател. До днес негова спътница в живота е Стела Арояве. Единствената му дъщеря – Абигейл Хопкинс, е от брака му с Петронела Баркър.

Антъни Хопкинс

Антъни Хопкинс и дъщеря му Абигейл

112 филма има зад гърба си Антъни Хопкинс, но най-емблематичният е „Мълчанието на агнетата“, който му носи „Оскар“ и БАФТА за най-добра мъжка роля през 1992 г. „Златен глобус“ за цялостно творчество актьорът получава през 2006 г.

Антъни Хопкинс

„Мълчанието на агнетата“

За цялата си кариера Хопкинс има 30 номинации, сред които за работата си в касовите ленти „Никсън“, „Амистад“ и „Остатъците от деня“ и 37 филмови награди. През 1987 г. Кралица Елизабет II го прави Командир на Британската империя, а през 1993 г. му дава званието „Рицар“. По този повод, Хопкинс казва:

„Забавно е да вземеш „Оскар”, забавно е да те посветят в рицарство. Но, нали се сещате, събуждаш се сутринта, и реалността си е същата. Все още си смъртен.“

Любопитен факт от кариерата му е една доста критична ситуация, разиграла се по време на снимките на „The Edge“ („Острието“), където си партнира с Алек Болдуин и Ел Макферсън. В канадските планини, където се снима трилърът, Хопкинс пада в ледена река. Откаран е по спешност в болница, защото изпаднал в хипотермия. С усмивка, след това великият актьор казва:

„Мисля, че определено количество стрес в живота е нещо хубаво. Стресът от работата, която отнема усилия. Мисля, че това е знак, че вървиш напред.”

Антъни Хопкинс

„Острието“

„Щом приемеш факта, че няма от какво да те е страх, добре си проправяш път надълбоко в първичното. Вярвам, че когато правим нещата без страх, можем да осъществим всичко. Можем да го направим, докато не се притесняваме за последствията“ – 

твърди Хопкинс, който в началото на новото хилядолетие се сдобива и с американско гражданство, живее в Санта Моника, Калифорния.

Друг любопитен момент от кариерата на Антъни Хопкинс е композиторският период на актьора. Преди 55 години той написал валс, докато все още се занимавал с музика, преди да се отдаде на киното. Преди няколко години той позвънял на прочутия холандски цигулар Андре Рийо и го помолил лично той да изпълни творбата, събирала прах с десетилетия. И до днес „And The Waltz Goes On“ по внушение може да се нареди съвсем спокойно до класики на Краля на валса Йохан Щраус. Ето реакцията на Антъни Хопкинс при първото изпълнение на вълнуващото му музикално произведение пред публика.

„Не мога да кажа, че някога съм мечтал да стана композитор, пианист или нещо друг. Имам мозък, в който нищо не е окончателно” – 

твърди Хопкинс, според когото нашият живот е отвъд разбиранията ни – никой не притежава отговор за смисъла му.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg