Как да подчиним парите, за да ни служат винаги

0

Въпросът, свързан с парите, е един от най-сложните. Съществуват достатъчно деликатни моменти, когато има опасност човек да прилича на скъперник и така да се отличава от останалите. Парите обичат акуратното внимание. И това се отнася не само при харченето им. Има неписани правила, които трябва да се спазват, иначе може да изглеждате като пълен невежа. Ето най-важните от тях:

1. Когато каните гости, никога не им поръчвайте да носят нещо. Това е лоша идея. Но ако с приятелите се решите да празнувате нещо, например Нова година, ключовата дума е „договаряне”. Ако обаче се обявите за домакини на вечерта, всички разходи са за Ваша сметка.

2. Уговаряте хора да участват в благотворителна проява. Съобщавате за тази инициатива, а не следва никаква реакция. Откажете се. Уговарянето не е най-доброто, което може да направите.

3. Никога не питайте колко печели един човек. Не притеснявайте с такъв въпрос нито него, нито себе си. В много държави подобен въпрос се смята за оскърбителен.

4. Ако поканите приятели да пиете кафе за ваша сметка – никога не напомняйте това и не очаквайте да Ви бъде върнат жеста. Парите не обичат не само лошия маниер, но и лошата организация.

годината на кучетоГодината на кучето идва. Ето какво, освен любов, пари и благополучие, ни очаква през 2018 г.

Нужно е много точно да знаете как да организирате паричното пространство, за да намалите нивото на стреса, който винаги е свързан с банкнотите.

1. Контролирайте баланса между своите и взетите на кредит пари. Оптималното съотношение трябва да бъде 80:20%. Старайте се да погасявате дълга си в точния срок, за да не се товарите с допълнителни лихви. Винаги внимателно четете договора и не се притеснявайте да задавате въпроси, дори и да са много. Практиката показва, че този, който е подвластен на красивите думи, после има проблеми. Банката никога не допуска те да са за нейна сметка, дори да са в рекламен период. Затова строгият контрол за взетите на заем пари е задължителен.

правилото 80-20 или законът на елитаЗаконът на елита – как 20% усилия носят 80% успех

 

2. Направете си бюджет. Има много начини, като се започне от обикновен плик и се стигне до точен опис. Какво е общото? Прогнозата! Изберете дата за отчет, която не е задължително да бъде в началото на месеца. Но винаги да включва четири седмици. Напишете какви постъпления очаквате. И какви плащания имате за месеца, като всичко зависи от избраните приоритети. Ако имате общ бюджет поне с още един човек, всички разходи трябва стриктно да се обсъждат. Особено за покупки при големи суми. Разбира се, строгите рамки не винаги са нужни. Но подходящият вариант за определяне на бюджета се определя от Вас.

3. Правете списъци. Доказано е, че когато човек отива в магазина без списък, харчи 1,5 пъти повече. Може да си позволите преразход не повече от 5-10%. Но в никакъв случай не повече. Ако много Ви се иска нещо, впишете го в списъка. А ако не сте ориентирани за цените – направете приблизителни изчисления.

ПариЕто как парите вредят на Вашето здраве

 

4. Живейте според възможностите си. Всеки иска да живее красиво и богато. Всеки инвестира в различни неща. И това трябва да стане, когато е необходимо. Парите могат да се слагат и в банка. И винаги помнете – парите и приятелството нямат нищо общо и не трябва да се смесват.

5. Гледна точка. Във финансите има такова понятие, като „алтернативна възможност” или „пропусната възможност”. Работата е в това, че избирайки между два или повече варианта, Вие може да се спрете само на един .Вторият ще бъде смятан за „пропусната възможност”. Затова ако харчите известна сума месечно, например за такси, сметнете ако я спестите колко ще бъде тя след година и дали ще може да я вложите в нещо по-изгодно, например в карта за фитнес. Може да похарчите доста пари за скъпа торта. Помислете си същата сума дали няма да бъде полезна за нещо по-практично или да купите нещо, което да достави голяма радост на някой член от семейството Ви.

как да забогатеем бързо, пари, богатствоКак да забогатеем бързо според вавилонска легенда?

 

6. Спестявайте. Ако можете, разбира се! Старите хора казват „бели пари за черни дни”. Може би Ви се вижда банално? Специалистите по лични финанси твърдят, че всеки човек трябва да има някакъв резерв – за неотложни покупки, за почивка, за дните ако остане без работа и т.н. Оптималната величина на такъв запас е абсолютно индивидуална, но тя трябва да стигне поне за шест месеца.

7. Открийте алтернативни начини да увеличите финансите си. По принцип човек се отнася доста скептично към банките. Но без тях не може. Съществуват няколко варианта като краткосрочни или дългосрочни вложения. Изборът е само Ваш. Икономистът, специалист по фън шуй или просто състоятелен човек, ще Ви каже, че парите и всичко, което е свързано с тях, трябва да бъде подложено на строг контрол. Затова правилата не трябва да се пренебрегват, ако искате да намалите стреса, който най-често в нашия живот е свързан с парите.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg