Майстори на торти – да твориш върху сладкиши

0

Евгения Пушникова е майка на две прекрасни момичета. Тя е учител по образование, но в свободното си време открива своето хоби – създаването на торти-уникати, с които радва свои приятели за празниците им. Колко сладко е да рисуваш върху сладкиши и да доставяш удоволствие с разтапящи сетивата произведения на изкуството за специални поводи? Отговорът от самата Жени.

торта, Ден на тортите, Жени, Ками, Еми

Жени с двете й дъщери – Ками и Еми

Открих удоволствието от това да твориш с цветове и форми в сладкарството, в края на 2008 г. Предстоеше да празнуваме 3-ия рожден ден на голямата ми дъщеря. По някоя от кабелните телевизии се излъчваше забавното детско филмче „Мързел град“ (Lazy town). Детето беше категорично, че иска тортата да е с човечета – героите от филма. Много сладкарници обиколих, но единственото, което ми предлагаха беше торта с принтирана картинка. В някои от сладкарниците дори не бяха чували за това филмче – явно не беше така популярно, както по-късно. По това време бях по майчинство с втората ми дъщеря – бебе на 6 м., което само ядеше и спеше след всяко хранене по 3 часа – бебе мечта!

торта, Ден на тортите, Жени, Ками, Еми

първата торта на Евгения Пушникова

Така с много свободно време, реших да опитам сама да изработя някоя фигурка от захарно тесто. Като детска учителка имах опит в работата с пластилин и творчески материали, а преди да се ориентирам към учителската професия, творях в областта на модата, като възпитаник на Техникума по облекло.

Така с помощта на интернет, след известно време в търсене на информация, попаднах във форума „БГ Мама“ на страхотна тема – „Нашите любими торти – глазури, покрития и фигурки за тях“.

торта, Ден на тортите, Жени, Ками, ЕмиОткрих страшно много полезна информация както за изработването на всякакви торти, така и полезни връзки с електронни магазини за сладкарски консумативи, бои и инструменти. Момичета, които вече бяха на „ти“ с всички тънкости и детайли в изработването на торти даваха безценни съвети, споделяха опити и провали и отговаряха на всички лаически въпроси. В тази тема се запознах със страхотни хора, с които и до днес поддържаме приятелски отношения и споделяме творчеството си.

Така се „запалих“ и на принципа „проба-грешка“ след 3 месеца успях да направя човечета, които да наподобяват така любимите на дъщеря ми герои от „Мързел град“. Детето беше невероятно щастливо, посочваше всяко човече с пръстче и му казваше името. Това беше голяма емоция за мен, признание, че съм се справила и страхотен стимул да продължа със сладкото хоби.

Всички присъстващи на празника ни бяха силно впечатлени от тортата и това ми даде криле да се развихря творчески и от тогава не пропускам повод да зарадвам близките и приятелите си с нещо изработено от мен – торти, мъфини, меденки. А децата ми са най-големите ми почитатели. Казват, че мама прави най-хубавите торти.

торта, Ден на тортите, Жени, Ками, Еми

За всеки празник си измислят тема и аз трябва да се справя. А радостта в очите им при вида на готовата торта е незаменимо преживяване за мен! Към момента вече имам две малки помощнички (моите дъщери), които с голямо удоволствие се включват в декорирането на сладките ни произведения.

торта, Ден на тортата, Жени, Ками, Еми

Във всичко, което изработвам влагам много любов и внимание към детайлите, защото всяка торта е за конкретен човек, мой близък, когото познавам добре. Обикновено правя препратки към хоби, професия или интерес на дадения човек, а за децата любимите им герои или играчки. Близките и приятелите ми вече знаят, че при всеки техен повод получават сладка изненада от мен. И радостта както за мен, така и за тях, е невероятна.

PS А видяхте ли новите коледни уникати във Великобритания – пудинг за 10 000 долара и шоколадов пуловер

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg