Кисело зеле – как да познаем дали е качествено?

0

Киселото зеле е една от най-предпочитаните зимни разядки на трапезата на българина всяка година. Ако не можете да си приготвите вкъщи или нямате време за това, е добре да знаете по какво да различите качественото кисело зеле на пазара. Диетологът Александър Андреев сподели какво трябва да гледаме, когато купуваме консервирано кисело зеле от супермаркета или кварталния магазин. Изключително важно е да обърнем внимание на редица фактори, които определят качеството на продукта.

„Трябва да се откажете от покупката, ако зелето, дори и с моркови, има блед цвят и сокът му е бистър или ако зелето изглежда твърдо, но не е хрупкаво“,

категоричен е специалистът.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

диета със зелева супа сваля до 5 кг на седмицаКултовата диета със зелева супа топи 5 кг за 7 дни

Диетологът Александър Андреев отбеляза още, че зелевата саламура трябва да е „малко жилава“. Той съветва да опитваме зелето, за да оценим качеството на продукта.

“Ако зелето е твърдо, но не е хрупкаво, това означава, че е било обработено с вряла вода, така че се осолява по-бързо, но губи витамини.“

Според специалистът, колкото по-едро е нарязано зелето, толкова повече витамини се запазват в него. Александър Андреев е на мнение, че когато се купува продукт в готов вид, трябва да се чете етикетът. Той напомня, че в състава му не трябва да съдържа оцет или лимонена киселина.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 

Изключителни ползи за здравето от сок от зелеПресен сок от зеле бори коварни заболявания и подобрява мозъчната функция. Ето за какво още помага

От своя страна диетолозите Лиза Ричардс и Крутика Нанавати обясниха, че рафинираното брашно и растителното масло са най-опасни за фигурата ни. Двете отбелязват, че рафинираното брашно е с високо съдържание на калории и ниско съдържание на хранителни вещества. В същото време има висок гликемичен индекс, което допринася за бързо повишаване на нивата на кръвната захар. Двете диетоложки съветват да се откажем от него, като го заместим с пълнозърнести храни или бадеми.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!



Коментирай в Delo.bg