Пресен сок от зеле бори коварни заболявания и подобрява мозъчната функция. Ето за какво още помага

0

Зелето е от семейство кръстоцветни. Листният зеленчук е с ниско съдържание на калории, но пък е богат на хранителни вещества, които стимулират здравето и лекуват редица заболявания. Ето и ползите за цялостното ни физическо състояние от чаша сок от зеле дневно.

Имунна система

Първото важно нещо, което прави зелевият сок е да укрепне имунната Ви система чрез стимулиране на Т-клетките. Те са отговорни за различни имунни реакции в организма. Благодарение на съставката хистидин, зелевият сок облекчава и симптомите на алергия.

Анемия

Сокът от зеле съдържа големи количества фолиева киселина, която стимулира създаването на нови кръвни клетки в тялото. Ето защо пиенето на суров сок от зеле е силно препоръчително като природно лечение на анемия.

Рак

Една от най-големите ползи, пиейки сок от зеле е, че осигурявате ценен ефект върху превенцията и лечението на редица ракови заболявания. Съставката сулфорафан в зелето спира канцерогенната атака върху здравите клетки. Освен това, изоцианатът в зелето предотвратява развитието на рак на стомаха, гърдата, дебелото черво и простатата. Зелевият сок възстановява бързо организма след химиотерапия, защото естествената напитка стимулира процеса на самолечение в тялото.

Артрит

Богатото съдържание на селен в сока от зеле ефективно облекчава симптомите на артрит. Напитката от този зеленчук има силни противовъзпалителни свойства, които са изключително полезни за облекчаване на различни други дегенеративни заболявания, причинени от хронично възпаление.

Мозъчна дейност

Изобилието на витамин К и антоцианини в зелето значително подобрява умствената функция и концентрация. Тези хранителни вещества са изключително важни за предотвратяване на увреждане на нервите. Голям съюзник са и в борбата с деменцията и болестта на Алцхаймер. Сокът от червено зеле е особено полезен за превенцията от тези заболявания.

Изключителни ползи за здравето от сок от зеле

Сърдечносъдови заболявания

Селенът в зелето осигурява голяма защита срещу сърдечносъдови заболявания. Зеленчукът съдържа Омега-3 мастни киселини, които са от съществено значение за доброто състояние на сърдечносъдовата система и профилактиката й.

Възпаления

С мощния си противовъзпалителен ефект зелевият сок е изключително полезен за лечение на дегенеративни възпалителни заболявания в организма. Той е пълен с аминокиселини, които ефективно намаляват възпалението на кожата.

Против стареене

Не на последно място сокът от свежо зеле има anti age ефект. Консумацията му не позволява на кожата да се изсушава и да се появяват бръчки.

Как да си направим вкъщи сок от зеле?

Важно е винаги да пиете сок от току-що изцеден сок от свежа зелка, тъй като само по този начин ползите за здравето ще са най-големи. Почистете добре зелето и го нарежете на малки парчета. Използвайте кухненски робот, за да направите зелев сок. Пийте го веднага, не го замразявайте в хладилник или във фризер. Важно е да знаете органичния произход на зелето, когато това е възможно. Знайте, че този зеленчук често се третира с пестициди в различните периоди от растежа му.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg