Диня на скара от Бела Жил – гуруто на бразилското здравословно хранене

0

Като дете, Бела Жил не разбирала защо баща й, легендарният музикант и изпълнител Жилберту Жил, похапвал странни продукти на базата на тофу или водорасли. Днес обаче, тя е звезда на био храненето в Бразилия.

Кулинарните пристрастия на 29-годишната Бела я превърнаха в символ на здравословното хранене. В своето телевизионно предаване „Добра кухня“ тя предлага рецепти, като например ньоки от юка с песто от какао. Целта й е да изтъкне богатството от естествени съставки в родината си.

Bela Gil, рецептите на Бела Жил

„Добра кухня“ е авторското тв предаване на Бела Жил

„Имам чувството, че тук хората вече не консумират истински храни, сготвени със зеленчуци вкъщи, защото индустриалните храни са по-евтини“ –

казва Бела Жил.

Кожата й е по-светла от тази на баща й, но характерните черти и усмивката на тази млада жена със слаба фигура и кестенява коса напомнят за наследството й.

Бела е седмото от 8 деца на Жилберту Жил и е не само медиен, но и търговски феномен. Тя има близо 1 милион последователи във Фейсбук. Бела отвори два ресторанта в Рио де Жанейро, публикува три бестселъра с рецепти, пусна гама био продукти и линия облекла, вдъхновени от нейния стил на обличане.

Бела Жил възхвалява „естествената бразилска“ кухня, включваща кокосово вместо краве масло, бадемово вместо краве мляко и диня на скара.

Хранителните си навици дължи на баща си, който от изгнанието си в Лондон през 70-те години на миналия век започнал да следва макробиотичен хранителен режим. По онова време в Бразилия консумацията на водорасли и боб адзуки била смятана за ексцентричност.

Жилберту Жил не задължавал децата си да следват неговия хранителен режим, но все пак се опитвал да ги накара да се хранят здравословно. Бела си спомня, че той й казвал:

Bela Gil, рецептите на Бела Жил

Бела Жил с баща си – легендарният Жилберту Жил

„Пий по-скоро вода, вместо сок, не консумирай толкова много захар.“

Тя започнала да следва хранителния режим на баща си, когато навършила 15 години и се захванала с йога упражнения. На 18-годишна възраст заминала за Ню Йорк, за да се обучава за експерт по хранене. Бела станала специалист по холистично хранене.

„Когато разбрах колко невероятно е онова, което прави баща ми, се почувствах по-сигурна в себе си. Неговият пример ми даде сили“ – 

спомня си Бела Жил.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg