„Завръщане към корените“ – фолклорното бижу на Цветелина

0

Цветелина избра Гергьовден, за да поднесе на своите почитатели първия си фолклорен албум „Завръщане към корените„. Дългоочакваният диск от публиката е естественото продължение на кариерата на изпълнителката. Стотната й песен „Елено моме“, която Цветелина пусна по Коледа, е поредното доказателство, че именно фолклорната музика е тази, която публиката очаква от нея и истински цени. Фолклорно е и първото музикално образование на Цветелина.

Още със заглавието албумът отправя първото си послание към ценителите на българския фолклор. Символиката и отношението към всичко, с което се захване Цветелина, са нейна запазена марка.

„Уважението към българския корен и към българските традиции е уважение към теб самия“,

споделя лъчезарната изпълнителка. Само по този начин можеш да откриеш истинската си сила, за да я предадаеш на хората след теб, допълва още тя.

Цветелина - Завръщане към коренитеАлбумът „Завръщане към корените“ се слуша на един дъх. Разнообразието от ритми от многото фолклорни области носят истинска наслада за сетивата. И няма как да е иначе, песните са повлияни както от детството на изпълнителката, така и от различните области в страната, до които тя е имала възможността да се докосне. Изключително пъстрата й житейска биография е оставила траен отпечатък в музикалното й самосъзнание. Рядко се срещат фолклорни изпълнители, които да не са съсредоточени в една фолклорна област. Нещо повече, Цветелина еднакво добре изпълнява народни песни от различни региони на страната – със сигурност едно от най-големите й богатства.

Всяка песен преплита в себе си собствена история и неслучайно попада във пъстрата фолклорна колекция. Настроение и жизнерадост от новия изключително позитивен и зареждащ албум на Цветелина. Някои от песните тя знае от своите родители – Елена и Георги Добреви, изпълнители на македонска музика. Родена в Петрич, Цвети е закърмена с македонските песни и те са неизменна част от живота й, без значение къде живее след това със своите родители. Във Варна, където отраства, Цветелина овладява тънкостите и на добруджанския фолклор. Тракийската фолклорна музика също й е на сърце. Тя я усвоява от своя баща, който е родом от Хасковския край. Част от образованието си Цветелина получава в Разград, затова и някои от песните в албума „Завръщане към корените“ са от Капанския край.

Цветелина - Завръщане към коренитеНяма как да бъдат пропуснати традиционното българско право хоро и ръченицата, но освен тях почитателите на Цветелина ще чуят Дайчово, Еленино, Пайдушко и много други любими български хора. Любопитен факт е, че в този албум не липсват и авторски композиции. Верните фенове на Цветелина знаят, че тя задължително залага на песни, създадени специално за нейната публика. Песните – „Край море мома седеше“, „Магдалено малка моме“ и „Слънце трепти“(която може да чуете по-долу), са ценен подарък, създадени специално за нея. С тези песни на Дечко Иванов – популярният композитор от Варна, тя се явява при кандидатстването си в музикалното училище. Някак естествено, няколко години по-късно, благодарение на албума „Завръщане към корените“ и всички почитатели на българския фолклор ще могат да ги чуят.

Първият фолклорен албум на Цветелина „Завръщане към корените“ трудно може да се опише в няколко изречения. Със сигурност си заслужава това фолклорно бижу да бъде част от Вашата музикална колекция. От Гергьовден дискът е на пазара.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg