Тоше Проески: Само с любов може да преодолеем всички несгоди

5

Черен ден за балканската музика е днешният 16 октомври. Точно преди 13 години без време секва животът на един млад и талантлив изпълнител – Тоше Проески. Той и до днес остава емблематичн глас на популярната музика в страните от бивша Югославия, който замлъкна завинаги на магистралата Загреб – Липовац, малко преди входа на Нова Градишка, Западна Славония. Тоше е издъхнал в съня си. Пътувал е на седалката до 32-годишният шофьор на колата-убиец Георге Георгиевски. Предполага се, че водачът се е унесъл от умора поради ранния час на инцидента. Джипът с висока скорост се е ударил в задната част на камион от страната, където е пътувал спящият изпълнител.

Тоше ПроескиэРоденият на 25 януари 1981 г. в македонския град Прилеп, но израснал в Крушево Тоше Проески години след смъртта си продължава да е най-популярният певец в своята родина. Всичките му издадени приживе албуми са едни от най-успешните в музикалната история на целия Балкански полуостров. Синглите от тях с месеци оглавяват музикалните класации не само в Македония, но и във всички държави от бившата СФРЮ.

На този трагичен ден, в който Източна Европа загуби един от своите ангелски гласове Ви предлагаме да си спомним за Тоше с пет изключително силни фрази от негови интервюта.

Тоше Проески“Моята най-голяма мечта е да бъдем по-добри хора. Ще бъда много щастлив, ако тази моя мечта наистина се случи!”

“Моята публика е най-голямата ми радост – за хората пея и живея! Защо публиката също ме обича? Аз не се щадя никога. За мое щастие аз и моите фенове дишаме като едно цяло.”

„Само с любов можем да преодолеем всички несгоди и пречките, с които се сблъскваме.”

“Вярвам в Бог и единствено на него мога да благодаря за дарбата, която имам. На това, което работя гледам като на мисия, която се изпълнява чрез мен. Аз съм само марионетка.”

“Успехът е винаги съпътстван от някое зло и това винаги е било така, защото човешката природа е такава. Надявам се на подкрепа от всички и да се справим заедно със злобата, защото сам не бих могъл!”

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!5 коментара

 1. Албена Тодорова на

  Г-н Филипов, искрено ви благодаря за статията, за това че единствен от всички журналисти в България, се сетихте за черения и тъжен 16 октомври, в който преди 8 години изгубихме най-истинския, най-себераздаващия се и изключително талантлив човек, творец, личност, душа … Тоше!
  Изненадахте ме, трогнахте ме, но и ме зарадвахте, защото несъмнено, за да напишете този материал, сте усетил и познавате Тоше, творчеството му, както и това, че до последните си земни секунди той вдишваше и издишваше музика! Изключително хуманен и истински!

  Пожелавам ви още много професионални успехи и още веднъж – БЛАГОДАРЯ ви най-сърдечно!

  • ваня на

   Той никога няма да бъде забравен – завинаги ще живее в сърцата ни, завинаги ще бъде обичан и непрежалим, завинаги ще скърбим за този ангел божи!!!Липсва ни много… и ще ни липсва…

 2. ваня на

  Завинаги в сърцата ни остава Тоше – непрежалим, обичан до болка той няма да бъде забравен никога – пратеник свише според мен с ясна, но кратка за съжаление мисия!!! Скърбим много и го обичаме много, и ще слушаме песните му все повече…

 3. Oksana на

  12 години не забрава, а любов! Едно обикновено момче от Крушево, Македония, остави следи в душите на хора по целия свят с музиката, ангелския си глас и добрите си дела за кратките 26 години живот. И днес, в Крушево ще дойдат фенове от целия Балкан, да поднесат цветя на гроба му, да прегърнат родителите му и да продължат да пеят песните му със сълзи и усмивка на уста…
  Истинската любов е тази, която даряваш, без да очакваш нещо в замяна . Тоше Проески. Има само дата на раждане!

Коментирай в Delo.bg