„Сексът и комунизмът 3“ е въпрос на време

0

Сексът и комунизмътСексът и комунизмът“ на Милена Фучеджиева беше събитие още с появата си. Втората част на романа е още от същото. И плаче за екранизация, но не от режисьорите на прехода. На тази толкова отчайващо женска история й трябва хладнокръвен, съвременен мъжки прочит, лишен от предразсъдъците, носталгиите и преглътнатите компромиси на соца.

Милена Фучеджиева е настъпателен автор. Сграбчва те още от първите редове на романа и целенасочено, последователно, на моменти нахално те води из лабиринтите на опустошеното сърце на Лола Карамихова. Млада, сексапилна жена, която едва събира парчетата на живота си, разпилян между взаимно изключващите се светове на майка й – дъщеря на партизанин и баща й – син на „враг на народа“.

Финесът, хладината, чувството за превъзходство, интелектът, надменността и сексапилът са оръжията на Лола, с които тя оцелява в мрачната, отблъскваща и недъгава реалност на комунистическата върхушка. Нито черният шоколад от „Кореком“, нито черният мерцедес с перденца, нито луксозните вечери в Руския клуб успяват да притъпят сетивата на Лола, да укротят чувството й за справедливост и да залъжат жаждата й за свобода.

Сексът и комунизмът 2Толкова брутално е отсъствието на любов в тази история, че на моменти като че ли редовете в романа скърцат от нейните фалшиви заместители – обсесия, насилие, коварство, подчинение.

Един властен мъж – министърът на външните работи на НРБ Орлин Колев успява да се вмъкне неканен в живота на три поколения жени – бабата Анастасия Карамихова, снахата Маруся Докова и внучката Лола Карамихова и с помощта на ДС да ги контролира напълно. Отнема мъжете им, бъдещето им, семействата им, дори живота им, но онова, което никога не успява да стъпче, е достойнството им.

Сексът и комунизмът“ не е просто история. Този роман е отговор на всички безпътици и безнадеждности на настоящето ни. И това не бива да е последната му част. Милена Фучеджиева ни дължи още едно продължение. Защото всичко не свърши с падането на стената. Тогава всъщност всичко започна.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg