Ивайло Колев: „Бургас и морето“ е венец за усилията ми

0

Ивайло Колев е български поп певец. Роден е през 1978 в Ямбол. Музикалната му кариера започва през 2005, когато участва в Star Academy и завършва на второ място. През 2006 и 2008 година участва в българската песен на Евровизия. През 2008 издава албум на английски език, а след това живее в Италия, Чили и Бразилия, като записва и песни на испански език. През 2010 излиза песента „Моя е“ в дует с Васил Найденов. Преди броени дни спечели „Бургас и морето“ с песента „Вече знам“.

Ивайло, поздравление за наградата. Очакваше ли да спечелиш?

Досега съм имал няколко сериозни разминавания с тези първи места и с мероприятията със състезателен характер. Избягвам победи, защото следват разочарования. В последния момент подадохме песента, в момента работя много по морето. Не подходих със сериозни очаквания. Фестивалът се оказа венецът на моите усилия. Най-накрая получих едно признание и то толкова емоционално – публиката ме аплодира много. Ще остане много хубав спомен у мен.

Ивайло Колев, Бургас и моретоТекстът е на Живко Колев, а музиката и аранжимента на Светослав Лобошки. Какво е да работиш с хитмейкъри?

Тази песен ми беше предложена от Лобошки преди 3 години. Тогава закупих продуцентските права от него. Досега го държах в чекмеджето, защото чаках удобен момент, за да му отделя достатъчно време. След този успех обмислям да направя и клип на песента и да я завъртя. С Живко Колев се познавам от много време, работили сме в миналото заедно по песни, които минаха и заминаха, не им беше обърнато достатъчно внимание.

Имаше ли съмнения, че с тази песен можеше и да не спечелиш, защото имаше и друго парче на Светльо Лобошки, изпълнена от Васил Чергов?

Имаше няколко песни, които на мен ми харесаха. „Провинциалната Мария“ е с много закачлив текст. Аз не знаех, че пише такива текстове. Мислех, че текстовете му са свързани с рязане на вени, за раздели, за любов. Оказа се, че може да твори и в закачлив и ироничен стил. Харесаха ми много парчета, не съм вадил тефтера, за да пиша кой как се е представил, разбира се. Аз бях първи, след това бях в бекстейджа и си говорих с различни хора. Дори не разбрах кой е спечелил, всичко дойде като гръм от ясно небе.

Ивайло Колев, Светослав Лобошки, Живко Колев, Васил Чергов, Бургас и морето

Ивайло Колев, Светослав Лобошки, Живко Колев, Васил Чергов на „Бургас и морето“

А сега накъде? Да очакваме ли албум?

– В България практиката показва, че не е рентабилно да се прави албум, ако не те продуцира някой от големите издатели, които държат каталозите. Ако трябва сам да се продуцираш, е безумие, общо взето това у нас е като революционна дейност. Сега ще натисна малко педалите. Фестивалът ми даде знак, че е крайно време да изляза, защото работя много, но не съм във фокуса на медийното внимание. Хората знаят какво правя на живо, какво представляват моите проекти, но реално съм извън медийния фокус, който е важен за нас – артистите. Трябва да мислим и за приходно-разходната част, колкото и да звучи неартистично. Медийното пространство за нас е като водата и храната.

През 2010 г. направи дует с Васил Найденов. Подготвяш ли нов съвместен проект с някоя друга звезда?

– Не. На този етап е твърде важно да работя над мои проекти. Досега леко неглижирах авторските проекти. Занимавах се със спектакли, имам проекти с изтънчена визия, но сега ще поработя върху авторските неща, които са твърде важни, за да се наложиш като артист.

Ивайло Колев, Бургас и моретоПриятел ли си с някой от участниците в „Стар Академи“?

– С много от тях поддържам контакт, имаме се, но чак приятели – не. Ще бъде лицемерно ако кажа, че сме приятели.

Да очакваме ли съвместно парче с някой от тях?

Не, честно казано с Наталия се уважаваме много. Скоро роди дете, всеки си има някакви грижи. Като цяло приятел е някой, с когото прекарваш голяма част от времето си, чувате се всеки ден, помагате си. Реално ние нямаме комуникативна връзка. Чувам за някого нещо, засичаме се на някакви мероприятия, пожелаваме си успех…

Радваш ли се на успеха на някои от тях? Например Дидо, Вики, Вяра…

Смятам, че всеки човек на тази планета заслужава да бъде щастлив. На всеки желая доброто, дори и да са оставили горчивина в мен. Друг въпрос е кой какво прави, за да бъде щастлив. Изключително се радвам на успехите на моите колеги. Когато желаеш реално успех на другите, успехът идва и при теб. Да не изпадаме в дълбоки философски размисли, но се радвам на успеха им…

delo.bg: За всички, които нямаха възможност да са част от „Бургас и морето“, представяме песента-победител и на журито, и на публиката – „Вече знам“ по текст на Живко Колев, музика и аранжимент на Светослав Лобошки, изпълнена от Ивайло Колев:

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg