За смелостта на красотата

0

Има човешки истории, които те оставят с усещането, че всяка рана е ново сърце. И че колкото и угрижен и тъмнеещ да изглежда твоя делник, малката месечинка в него е задължително някъде там и е въпрос на време да блесне пред очите ти.

Такава е историята на сомалийката Waris Dirie – момиче, което по чудо успява да избяга от номадския начин на живот на племето й в пустинята, стига пеша до Могадишу, минава през мизерията на Лондон и се изкачва на най-бляскавите модни подиуми в Лондон, Париж и Ню Йорк, за да завладее кориците на най-известните модни списания и да се превърне в посланик на ООН по проблемите на Африка.

Waris DirieИсторията на Waris Dirie, което в превод от сомалийски означава Пустинно цвете, излезе в книга през 1998 г. Десет години по-късно бе филмирана от режисьора Шери Хорман, а в България филмът се появи едва сега в програмата на Френския културен институт в София.

В по френски кокетната нова зала на пл. „Славейков“ в съботната вечер бяхме шест човека. Рядко съм била част от такава свещенодейна тишина в киното. Два часа на моменти трудно овладявахме дишането и влагата в очите си. Филмът е тъжен, но не е тежък. Зад сълзите, които много пъти се стичат по каменното лице на Waris, се крие едва доловима усмивка – надеждата на сияйното бъдеще, което неизменно ще дойде след напуканата зловеща жега на пустинята, скритото зад бурката разбунтувано аз и решимостта да пребориш стереотипите – тези вътре в теб, но и тези на света наоколо.

Женската красота в този филм съвсем не е само онова, което се вижда в обектива на модните фотографи. Тя е смелостта да се изправиш пред собствените травми, страхове и обиди, да ги елиминираш, като ги осветлиш и да излезеш по-силна от онова, което не те убило. Защото много често красотата и смелостта не спасяват света. Но могат да спасят теб.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg