Усмивката в края на сълзата

0

Такива са текстовете на Елин Рахнев – на ръба на смъртта, по бръснача на живота, с утаена горчилка, с пленена усмивка, с облаци като индиго на слънцето в ъгъла на душата.

Не прави изключение и новата му пиеса „Свалячи“ в репертоара на театър „Сълза и смях“ . Една от онези филигранни български сатири, които изцеждат емоциите, размъкват сетивата до краен предел и изправят пресипналото сърце пред едно дълго отлагано самовглеждане – в победите, в автоголовете, в червените картони, в копнежа по живота в А-група.

В „Свалячи“ има по малко от всичко, което прави Елин Рахнев толкова голям – онази негова сърцевадна, меланхолична, необуздана любов към малкия човек. Онзи, чийто живот е все там, горе, на покрива – над несбъднатите любови, над невзетите подкупи, над честно свирените мачове, над илюзията, че само един полет от покрива е достатъчен, за да заживееш истински.

СвалячиТази пиеса всъщност крещи, надвиква децибелите на бездарното ни ежедневие със своите лирични паузи, с фината, чарлин-чаплинова усмивка в края на сълзата.

Малин Кръстев и Герасим Георгиев-Геро са толкова убедителни в ролите си, че някак очакваш да ги срещнеш и след края на спектакъла, във фоайето на театъра.

Режисьорът Пламен Панев е „донаписал“ драматургията с ефектна визия, която умело създава усещането, че сме свидетели на филм, видение, сън, от който всеки момент ще се събудим, ще преметнем артистично шал през шията, ще се потопим във вечерния тролеен ритъм на „Раковска“ и утре всичко пак ще бъде същото…

Елин Рахнев отдавна не крие отвращението си от всеядността на днешния ден и отказа си да се състезава с мейнстрима. „Свалячи“ е своеобразно продължение на друга негова пиеса, която се играе успешно вече дълги години – „Фенове“ . Допускам, че „Свалячи“ ще има още по-завидна съдба, а и Аскеерът за най-добър драматургичен текст не бива да отива другаде тази година.

И за да не бъда голословна – следващото представление на „Свалячи“ е на 21 февруари. Не отлагайте гледането!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg