Приказки „в облаците“

0

Има събития, които няма да видите в културните отрязъци на сутрешните блокове на телевизиите, нито ще попаднат на страниците на елитните арт издания. Те нямат претенцията да разтърсят живота Ви из основи, но това са от онези симпатични бутикови събития, известни на ограничен кръг хора, които създават паралелния живот на София, правят я по-поносимо място за живеене и щрихират така нужните цветни нюанси на иначе сивата февруарска вечер.

В случая вечерта е на 4 февруари, мястото е Sofia Live Club, часът е 19.00, входът е свободен, а темата е „В облаците„. Тогава ще се проведе поредното ежемесечно издание на проекта „Пощенска кутия за приказки„, чийто неуморен двигател е поетесата, радиоводещ и автор на текстове за бг песни Гери Турийска. Разказите ще бъдат представени от Владо Пенев, Георги Тошев, Диана Алексиева, Кирил Ефремов, Емил Джасим и др.

Идеята е проста – популярни артисти, писатели, журналисти, музиканти и пр. четат пред публика текстове на известни и напълно неизвестни автори, жадни за светлината на прожекторите и аплодисментите накрая. Всички те предварително са изпратили разказите си на pkzaprikazki(@)gmail.com /адресът се изписва без скобите/, екипът е подбрал 10-те най-интригуващи и ги пуска да заживеят собствен живот. Всяко издание на „Пощенска кутия за приказки“ си има отделна тема, но тя е само повод за отприщване на въображението.

Това не е литературно състезание, нито е обикновено литературно четене. Прилича на някогашните литературни салони само по свободната разходка на артистичния дух, който витае във въздуха. Иначе си е пост-модерно литературно вживяване и съпреживяване. Свещенодействие и поклон пред думите на автори, за които писането е дрогар и на читатели, за които четенето е абстиненция.

Ако сте от хората, които знаят, че с думи се вдишва, мрази, лекува, убеждава, принизява, убива, възкръсва, ако понякога Ви дотяга от неразговорливия делник – користен и прагматичен, ако понякога очите Ви се спъват в редовете и сте способни да се влюбите „в глас, просто в глас“ /по Майкъл Ондатджи/, то „Пощенска кутия за приказки“ е Вашето ковчеже със съкровища, което Ви очаква след два дни.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg