Обратната посока на „Рейс“ в Сатирата

0

„Когато в България настанат трудни времена и начело на държавата дълго време са едни недостатъчно интелигентни хора, е време за Стратиев“,

каза на пресконференцията директорът на Сатиричния театър и режисьор на постановката “Рейс“. Значи вечно ще е време за Стратиев, репликира го глас от залата.

Рейс, Станислав Стратиев, Марта Вачкова, Тончо Токмакчиев, Александра Сърчаджиева, Сатиричен театърПиесата „Рейс“- дело на един от най-големите български комедиографи и познавачи на българския национален характер Станислав Стратиев /1941-2000/ е сред жалонните текстове в репертоара на Сатиричния театър. Появява се на бял свят именно там, през далечната 1980 г. Тогава е приет като тънка езоповска ирония към абсурдите на соца. Днес звучи като безпощадно сканиране на малкия човек с неговите страхове, снишавания, дребнавости, големи паранои и малки егоизми.

Един рейс – огледало на разпуканата българска действителност, събрала куп отломки от никому ненужни животи, в която се кара и се пие, прасетата се хранят с хляб, виолончелистите свирят само пред публиката на Гранд Опера, любовта се купува и продава, до Алдомировци няма градски транспорт, пътят никога не е това, което изглежда, а посоката е винаги обратна. 

Да направиш от една брилянтна самоиндуцираща се комедия, каквато по същество е пиесата „Рейс“, драматичен, на моменти дори трагичен трилър, си е талант, който следва да бъде признат на режисьора Здравко Митков. Опасявам се обаче, че това ще бъде оценено от професионалните театрални и критически среди, но трудно прието от публиката.

Рейс, Станислав Стратиев, Марта Вачкова, Тончо Токмакчиев, Александра Сърчаджиева, Сатиричен театър

Това е петата постановка по „Рейс“ на режисьора Здравко Митков, две от тях са извън граница – в САЩ и в Македония. Опитът му с чуждестранната публика го кара да се намеси в текста, премахвайки съпружеската двойка, която се развежда, за да запази двата си апартамента, както и да трансформира мъжка роля специално за Мартина Вачкова. Тя обаче, в премиерното представление съвсем не беше на висотата на очакванията ми към нея.

И все пак, ако решите някоя вечер да си оправите лошия вкус в устата от телевизора, идете да видите Александра Сърчаджиева, Тончо Токмакчиев и Марта Вачкова в една по-друга светлина.

Рейс, Станислав Стратиев, Марта Вачкова, Тончо Токмакчиев, Александра Сърчаджиева, Сатиричен театър

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg