Марсианецът – гладиатор без гравитация

0

Горещата космическа епична сага на блестящия Ридли Скот „Марсианецът“ остави в мен усещането, че без да искам съм избрал прожекция на втора част от колосалния „Гладиатор„. 15 години по-късно, освен епохата, има смяна на измерението, арената за битки е покрита с червен прахоляк, а гладиаторът е в скафандър! И ако продължа линията, нищо чудно статуетката „Оскар“ в началото на следващата година за главна мъжка роля да се окаже в ръцете на Мат Деймън, досущ като на колегата му Ръсел Кроу през 2001 г. И защо не? Толкова отдавна Добрият Уил Хънтинг се е наредил на опашката за голямото актьорско признание (с изключение на приза за едноименния филм преди 18 години, когато Мат Деймън разделя наградата с Бен Афлек за Най-добър адаптиран сценарий).

 

И докато в „Гладиатор“ изведените сюжетните линии са характерни за епохата си – власт, алчност, мъст, сила пред лицето на смъртта, то в „Марсианецът“ властелинът на Червената планета господства единствено върху поникналите картофи, собствено производство, общува само с GoPro камерата си, поклащан редовно от марсианските бури. Максим Децим Меридий успява да се избегне смъртта и след редица перипетии става гладиатор – най-обичаният и най-атрактивният боец на Колизеума, а астронавтът Марк Уотни води битки с ветровете и стихиите на Червената планета с една-едничка цел, да измисли как да осъществи контакт с американската космическа агенция НАСА и… да оцелее.

„Първият колонизатор“ на Червената планета и единственият до момента „космически пират“ Марк Уотни (Мат Деймън) затвърждава класата си в „Марсианецът“. И въпреки че не е от любимите ми актьори, повярвах в поредното му превъплъщение, както във всеки един филм досега с негово участие в главна роля.

Мат Деймън е част от пилотирана мисия до Червената планета. Още в самото начало след силен ураган, е обявен за мъртъв от колегите си астронавти. Оцелял като на филм, Мат Деймън остава сам на Марс! В алената прегръдка на враждебната планета, ботаникът трябва да разчита на своя интелект, изобретателност и силна психика! Целта му е да преживее с наличните хранителни запаси в станцията, да измисли как да даде сигнал до Земята, че е жив и да оцелее до следващата мисия на НАСА, която е след… 4 години! Историята е дело на автора-фантаст Анди Уиър. Реализацията те държи за гърлото от първия марсиански ураган минути след начало до опасния космически танц с оранжевите въжета минути преди финалните надписи.

Марсианецът, Ридли Скот, Мат Деймън

екипът на мисията ARES III в „Марсианецът“, 2015 г., реж. Ридли Скот

Невиждан успех по приходи сполетя лентата на Ридли Скот, а критиката не спести похвалите си не само за режисьора, но и за перфектната игра на Мат Деймън. Дали обаче, ако НАСА не беше излязла с информацията, че е открила солена вода на Марс в седмицата на премиерата, за филма щеше да се говори толкова, а салоните щяха да бъдат препълнени? (Сходство ще откриете и Вие между „Марсианецът“ и спечелилия 7 „Оскар“-а, сред които за визуални ефекти и звук космически епос от 2013 г. „Гравитация“ със Сандра Бълок и Джордж Клуни на режисьора Алфонсо Куарон.)

И още нещо във връзка с космическата сага – Михаил Разходников от Москва твърди, че авторите на „Марсианецът“ са плагиатствали от него, тъй като преди години лично той е написал сценария и дори е заснел филм със същия сюжет. (виж трейлъра след статията)

Освен компенсация за морални щети, обезщетението, което иска ищецът от 20-th Century Fox е на стойност 50 млн рубли. Според Разходников лично той е изпратил сценария в Холивуд, но получил отказ. Това не го отказало и сам започнал снимането на филма в родината си. След като руснакът приключил с монтажа, прочел, че текат снимките по историята му. Желанието на Михаил Разходников е съдът да признае авторството му на „Марсианецът“. И това не е всичко! Московчанинът иска да бъдат забранени прожекциите на филма с Мат Деймън на територията на цяла Русия.

А докато се изяснят юридически правата, не си позволявайте да не гледате „Марсианецът“ – майсторски урок по колонизиране на Марс!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg