Легендата „Козата или коя е Силвия“

0

Заради спектакли като този, театърът е едно от най-вълнуващите ме изкуства! Заради абсурдния сюжет и остроумния диалог на Едуард Олби. Заради ту смирената, ту избухваща като фойерверк в точните моменти режисура на Явор Гърдев. Заради титаничната игра на Бойка Велкова. Заради глинените парчета, с които накрая е посипана сцената като стържещ по пода и в съзнанието символ на счупения живот, който никога повече няма да се залепи така, че отломъците да не си личат. И заради петте биса на края… Защото всъщност театърът се случва истински само в алхимията между сцената и публиката отсреща. Ако тази алхимия не се получи, имаме просто една добра постановка и куп спестени емоции на зрителите.

Козата или коя е Силвия„Козата или коя е Силвия“ на режисьора Явор Гърдев се играе от 2009 г. в Камерната зала на Народния театър. Не знам поради каква – навярно съвсем прозаична – причина не бях гледала този спектакъл до снощи. Но вече знам, че шест години от живота си съм пропиляла, без да си доставя несравнимо изживяване с един от несъмнено най-добрите спектакли, които българският театър може да предложи в момента.

Михаил Билалов има „Икар“ за главна мъжка роля в това представление, но за мен гигантското актьорско присъствие в Козата или коя е Силвия е на Бойка Велкова, която майсторски, почти филигранно навигира ролята си между тънката ирония и дълбоката трагедия на перфектната съпруга, която след 15 години щастлив брак с преуспял архитект научава шокиращия факт, че той е влюбен в… коза.

Козата или коя е СилвияСъс сигурност познавате многото лица на Явор Гърдев на сцената – мащабен, експериментиращ, визуално неудържим, мачкащ клишета, провокативен. Тук той просто е прибран в себе си. И дълбае табутата, границите на другостта, толерантността към различието, изневярата, предателството по начин, който само той умее.

За пълноценния си живот на сцената на Народния театър с всичките му противоречиви възприятия представлението Козата или коя е Силвия претърпява доста метаморфози – сменят се костюми, детайли от декора, сменят се актьори /Мартин Димитров заменя Иво Аръков в ролята на сина Били/ и бавно, но сигурно този спектакъл се превръща в легенда.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg