Хартиени градове: ренесанс на смислените тийн филми

0

Холивуд е длъжник на публиката за добри тийнейджърски филми. Извън фентъзи поредиците от типа на „Хари Потър“ за младежката аудитория рядко се правят смислени ленти или аз поне не съм попадала на нищо, което да си струва хабенето на онлайн пространство от „Хлапета“ /реж. Лари Кларк, 1995/ насам.

10 години по-късно обаче Джейк Шрайдър се заема да филмира бестселъра на американския влогър и писател Джон Грийн „Хартиени градове“ /издаден в България през 2013 г./. Получил се е симпатичен, увлекален и неочаквано мъдър филм, който не разчита на нито един готов отговор за безбройните въпроси, с които обстрелва съзнанието на младежите.

Хартиени градовеМагията на младостта, когато всичко изглежда възможно, постижимо и очарователно, е прецизно дозирана с първата тъга и продължаването напред с една мечта по-малко. Във възрастта, в която всяко момиче е истинска мистерия, но едно определено момиче е цяло вълшебство и обсебващ пъзел, Куентин /Мат Улф/ преоткрива приятелката си от детството Марго /Кара Делавин, модел/.

И тръгва по следите на това загадъчно, различно и неподражаемо момиче, за да открие, че любовта е много повече от представата за нея. Че вътрешните прегради са по-страшни от всички външни препятствия. Че щастието тук и сега е по-съществено от всяко обещание за „утре“. Че да бъдеш себе си е неочаквана сила. Че нищо не бива да се върши по задължение и че всеки план може да премине в промяна на плана.

Хартиени градовеПодарете си този филм с вашия тийнейджър/ка! Това е едно от онези приятни общи неща, които може да правите заедно, и които със сигурност ще заздравят връзката помежду Ви, ако тя напоследък е протрита от неправилна употреба. Дори е възможен спокоен разговор върху темите от филма след това, в който ще откриете, че вашето дете си е тук и е точно такова, каквото Ви радва.

Коментирай с Facebook

коментара

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg