„Гръцко кафе“ – Необходимата доза смелост

0

Традиционалистка съм. Не си падам особено по електронните книги. Тях нито може да захлупиш на отворена страница върху нощното си шкафче, нито може да си подчертаваш вътре вдъхновяващи фрази.

Толкова обаче нямах търпение да зачета „Гръцко кафе“ на Катерина Хапсали, че дори не ми се притичваше в забързания делник до най-близката книжарница, за да търся книгата по рафтовете. /Никога не питам продавачите, винаги сама си ровя, защото така покрай търсенето на едно конкретно заглавие, откривам неподозирано много други/. Този път реших да си купя електронното издание. Ей така, без обяснение! Просто понякога има книги, които ми действат като магнит. И ме карат с лекота да прекрачвам собствените си правила. Знам, че ще ги харесам, още преди да съм разгърнала корицата. Нямам търпение да ги започна, а после ги чета бавно и с наслада отлагам всяка следваща страница. За да знам, че си имам нещо приятно за „после“.

Гръцко Кафе, Катерина ХапсалиТочно такъв се оказа случаят с „Гръцко кафе“. Толкова е проникновена, толкова истинска и толкова обезоръжаващо откровена тази книга, че понякога ми се струва, че белият ми лаптоп, в който е „затворена“, е полят с кафе и прилича на дъното на порцеланова чаша, в която са вписани всичките ми модерни основания, паранои и самоиронии.

Като величествена гледка към мраморните върхове на Пирин от магичното с. Лещен се разгръща разказът. Като шарена черга от Ковачевица се стеле историята на няколко български и гръцки рода, на една катастрофа, на една безмерна тъга, на синорите, които всички носим в душите си и на обещанието, че все пак има утре. Има път и след немилостивото „без изход“…

Катерина Хапсали е журналист, първият главен редактор на българското издание на Harper’s BAZAAR. По думите й посяга към писането на роман, за да се справи с болката. И за да пренасочи мощната тъмна енергия на смъртта към нещо светло и градивно, каквото безспорно е писането. И точно така – в решимостта да сблъскаш съдбата, да отстоиш себе си и да избереш живота –  се ражда голямата литература. Към която „Гръцко кафе“ определено се стреми.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg