Горката Франция – челният сблъсък на поколенията

0

С голямо вълнение влязох на този спектакъл, може би защото бях в компанията на 11-годишната си дъщеря. Не знаех нищо за комедията, но като прочетох кратката анотация, разбира се след решението ми да гледаме заедно с Елия „Горката Франция“, вече усещах сърцето си в гърлото. „Разказ за нравите днес„, пишеше в резюмето към спектакъла. И още: „Комедия за любовта, за това, което ни прави различни и еднакви, за сексуалната ориентация, за отношенията между баща и син, за нещата от живота…“ Нали разбирате на колко въпроси трябваше да отговарям след като приключи събитието?

Горката ФранцияСкъсаха билетите, заехме местата си, залата притихна, начало на приказка за любовта в нейните различни проявления, измерения и форми… един Баща, докаран пред дома на сина си от такси, което до последната локва по улиците край Сена познава потръпващите от срам нощи и утрини в Париж. Един Баща, който не предполага колко загадъчни и непредвидими могат да бъдат парижките потайности. Един Баща, за когото предстои да осъзнае бавно и мъчително, че светът в големия град не е такъв, какъвто е в прованса. Един Баща-рогоносец, който тепърва ще се сблъска челно със странностите на ърбън социума… Един Баща, който само за минути ще осъзнае, че всичко, което е знаел досега , никога не е било същото…

Брилянтен Сашо Дойнов – Бащата! Неуморим, несломим от всяка треска истина, която се забива в плиткото съзнание на вменените от провинциалната среда християнски ценности. Бащата – дошъл да изплаче мъката си от гротескната ситуация, в която са го вкарали съпругата и брат му – най-близките му хора. Бащата, който по лъжичка на всеки 10 минути научава и странни подробности от и около сина си.

Горката ФранцияСамата драматургия изгражда забавлението в залата здраво стъпила на няколко жалона – влаковият сблъсък на средната възраст с младостта, изневярата, както и борбата на хората с различна сексуална ориентация за признание в обществото. Все теми, по които или ми предстояха дълги разговори с дъщеря ми, или вече ги беше научила от глобалната мрежа, в която съвремието я носи.

Горката Франция е спектакъл, в който комичните сцени разцъфват като пролетно цвете – неусетно, равномерно и ненатоварващо. Не очаквайте драматургията да рие дълбоко като куче, търсещо къртица в задния Ви двор. Пиесата отпуска, разтяга лицето Ви в усмивка на безвремие и дава така нужната на всеки доза оптимизъм, особено след челния сблъсък Сашо Дойнов – Сашо Кадиев – Бащата и Нежния приятел на Сина!

Горката ФранцияКазват, че когато в една постановка мъж играе ролята на хомосексуален или жена – това е класика, класика утвърдила се още от времето на Шекспир! Други сравняват това превъплащение като еквилибристиката – ако ходещият по въже увисне на него, значи е претърпял фиаско. Но ако целият препълнен салон не спира да ръкопляска и да се превива от смях – значи Сашо Кадиев – Нежният приятел на Сина наистина е показал класата на класиката – непреодолимата емоция и страст да прави истински театър.

Майката, Сина и Проститутката – Катето Евро, Фахрадин Фахрадинов и Анелия Луцинова – доказани имена, които умело влизат в дрехите на персонажите си. Тяхната роля е по-скоро задължителната сплав, която доизгражда кулминацията в колизията Бащата – Нежният приятел на Сина!

Горката ФранцияСпектакъл, който трябва да гледате. Търсете билети за следващото представление на „Горката Франция“ в аванс, защото свършват като топъл хляб, въпреки дългия живот на пиесата. Аз го препоръчвам и на родители, на които им предстоят тежките разговори с децата в началото на онази тийнейджърска омая, която тресе цялото семейство. Знае ли човек, може пък и да няма дълги разговори след „Горката Франция“…

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg