Ела Фицджералд, Далида и Нина Симон оживяват на Киномания 2017

0

Една от характерните черти на Киномания 2017 е изключителното разнообразие от заглавия, посветени на иконични музиканти и изпълнители. Сред тях са филми за неподражаемата Ела Фицджералд, за великата Нина Симон, за музикалната икона Далида и други.

Документалният „Ела Фицджералд: Струва си да живееш“ на режисьора и сценарист Шарлот Зуерин, описва шеметната кариера на уникалната джаз певица Ела Фицджералд. Освен с талант, тя печели публиката и с огромния си артистизъм и любов към пеенето, което личи във всяко нейно изпълнение. През 50-те и 60-те години на миналия век по популярност може да й съперничи единствено Франк Синатра, а записите й на песните на Коул Портър, Айра и Джордж Гершуин и Роджърс и Харт са изключително успешни.

Киномания 2017

Киномания представя филма по случай 100-годишнината от рождението й, а зрителите могат да го видят на 26 ноември от 11:30 часа в кино „Люмиер Лидл“. „Ела Фицджералд: Струва си да живееш“ е с номинация за „Грами“ за музикален филм и е с участието на: Рей Браун-син, Оскар Питърсън, Андре Превен и гласа на Тони Бенет.

Нина Симон е друга музикална легенда, която ще видим в едноименния филм на режисьора Синтия Морт. В ролята на невероятната певица се превъплъщава Зоуи Салдана (на снимката долу), а в останалите роли са: Дейвид Ойелоуо, Роналд Гътман, Кийт Дейвид, Ела Джойс, Ела Томас, Майк Епс, Майкъл Вартан. Филмът проследява най-славните години на изпълнителката, психическите й сривовете и намирането на пътя обратно към самата нея, с помощта на Клифтън Хендерсън, който първоначално е неин асистент, а в последствие и мениджър.

Киномания 2017

Изключителна певица и пианистка, Нина Симон (с истинско име Юнис Катлин Уеймън) е с 15 номинации за „Грами“. Прожекцията на „Нина Симон“ е в кино „Люмиер Лидл“ е на 18 ноември от 15:00 часа.

Далида“ на Лиса Асуелос също е вдъхновен от личността на голяма музикална звезда. Филмът пресъздава трагичния живот, завършил със самоубийство, на една от най-известните френски певици от края на 50-те до 80-те години, по време на който тя продава над 170 млн. плочи в целия свят. „Далида“ е част от френските предложения на Киномания 2017. Ще го видим на 20 ноември от 20:30 часа в кино „Люмиер Лидл„.

Киномания 2017

Сред докосващите душата заглавия на Киномания е и „За паметта и музиката“ на режисьора Ричи Адамс. Филмът е заснет по романа на Никълъс Базан – директор на Центъра по неврология към Луизианския държавен университет и е вдъхвновен от научно изследване, но се превръща в завладяваща история. Талантливата Онжаню Елис е в ролята на Уна Вида – джаз певица, която пее из улиците на Френския квартал и страда от болестта на Алцхаймер, заради която е загубила и майка си. Неврохирургът д-р Крус не успява да остане безразличен към историята й и се стреми да й помогне по всякакъв начин. Истински независимият по дух филм на Ричи Адамс е красива, вълнуваща история за града Ню Орлиънс и джаза, направил го известен. Може да го видим в рамките на Киномания на 29 ноември от 21:00 часа в „Люмиер Лидл“.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!



Коментирай в Delo.bg