Един „Печеливш билет“ никога не стига

0

Какво може да зарадва човек в днешното съвремие и да го пренесе в илюзорния свят на мечтите? Един най-обикновен печеливш билет е в състояние да превърне живота на всеки в красива приказка. И като говорим за мечти, те неизменно следват онези малки битови условности, които изграждат представата ни за щастие…

След близо 20-годишно семейно еднообразие една средно статистическа двойка е изправена пред изпитанието наречено печеливш билет. Избухва яростен емоционален пожар, в който героите биват повлечени с всичките си стаени  през годините страсти и копнежи.

„В човека всичко трябва да е прекрасно, и лицето, и дрехите, и душата, и обувките… и мислите”.

Прозрения толкова близки до нас, че цялата сцена изглежда като сниман декор от дома ни.

Това е най-кратичкото описание на замисъла на пиесата „Печелившият билет”, чиято столична премиера беше приютена в Камерна зала на театър „Сълза и смях” на емблематичната дата 10-ти ноември. Нарочен ефект не е търсен, но за по-дълбоко размишляващите зрители се натрапва тъжната мисъл, че като че ли кой знае каква промяна няма, нито видим резултат от надеждите ни да живеем и бъдем по-различни.

Печелившият билет

Спектакълът е умела смесица от импровизации по текстове на Чехов, а в основата е разказът му „Печелившият билет”. Действието фокусира някакво неуточнено съвремие, макар на моменти посланията да имат съвсем конкретни адресати от сегашната ни действителност. Като жанр се доближава най-много до комедията, репликите са пипнати лековато и с тънка до изящество ирония. А тъй като темата за мечтите, за желанията ни към материално благополучие са бродирани дълбоко в нас, част от репликите се раждат на самата сцена, пред зрителите. Изключителното актьорско присъствие на Веселин Калановски и Поли Трифонова те вкарва неусетно в емоционалния заряд на пиесата, човек от зрител се превръща в участник. Една пиеса както за разтоварване, така и за размисъл.

Печелившият билет

Режисьор на постановката е Бранимир Митов, продуциана е от Младежкия театър в Благоевград, който от септември тази година носи името на починалия проф. Енчо Халачев. Всъщност това представление е първото след преименуването на театъра, а първата премиера се е сътояла още преди месец и половина в Благоевград.  Актьорът Веселин Калановски заяви задоволствието си от поканата на Бранимир Митов да вземе участие в пиесата, а резултатът от работата на камерния екип си заслужава да се види. Следващата дата на столична сцена е 10-ти декември.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg