Филмът „Дякон Левски“ с премиера на 16 февруари в Зала 1 на НДК

0

Премиерата на новия български игрален филм „Дякон Левски“ на режисьора и сценариста Максим Генчев ще бъде на 16 февруари от 19.00 ч. в Зала 1 на НДК.

Ролята на Апостола е поверена на Веселин Плачков. Максим Генчев участва и като актьор в продукцията. Другите му колеги са Ники Сотиров, Симеон Филипов, Ивайло Аспарухов, Петьо Цеков, Стоян Цветков, Горан Гънчев, Якуб Бахар, Николай Янев, Тезджан Ферад, Мехмед Билял, Деляна Добрева, Николай Тодоров, Цветомир Нешев и Цветомир Ангелов-Цуки.

Оператор на кинолентата е Христо Генков а художник на продукцията – Николай Нинов. „Исихия“ са автори на музиката към филма. Изпълнителният продуцент е Деси Ковачева, а продуцент на „Дякон Левски“ е д-р Златина Филипова.

Образът на Дякона оживява в коренно различна от досегашната портретна представа. В новата интерпретация Левски е емоционален и жив, едновременно светец и човек. Новият филм показва житието на Апостола от дете до увисването на българската Голгота.

В изразните средства на режисьора Максим Генчев има магически историзъм, но и почти документална стилистика. Пет са основните сюжетни линии в „Дякон Левски“ – борбата за свободата на Отечеството, отношението на Апостола към религията, към самия себе си, към любимата и към майката.

На 40 различни локации в страната е снимана новата българска продукция. Част от местата са Копривщица, Велико Търново, Бабини Видини кули, в много манастири, в с. Мокреш и др. Художественият екип наброява 250 души. 500 статисти участват в най-мащабната сцена, заявиха от продукцията на кинолентата.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg