Пробив! Два български филма са в официалната селекция на кинофестивала в Кан

0

Новият филм „Посоки“ на режисьора Стефан Командарев и копродукцията „Уестърн“ са двете български продукции, които са избрани за участие в програмата „Особен поглед“ на официалната селекция на фестивала в Кан в неговото юбилейно 70-о издание. Пробивът е буквално епохален, защото това се случва за първи път след 1988 г.

„Посоки“ e четвъртият пълнометражен игрален филм на Стефан Командарев, чийто „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ влезе в краткия списък за наградите „Оскар“ за чуждоезичен филм. „Посоки“ се развива в едно денонощие – в шест софийски таксита се преплитат съдбите на хора, част от съвременната българска действителност.

Сценарият е на Симеон Венциславов и Стефан Командарев, оператор е Веселин Христов, участват Анна Командарева, Васил Василев – Зуека, Иван Бърнев, Герасим Георгиев – Геро, Васил Банов, Асен Блатечки, Ирини Жамбонас, Стефан Денолюбов. Филмът е копродукция с Германия и Македония. Български продуцент e „Арго филм“ – Стефан Командарев и Катя Тричкова.

„Уестърн“ е копродукция между Германия, България и Австрия. Филмът разказва историята на съвременен дуел между мъж и съперника му. Копродуценти от българска страна са „Братя Чучкови“.

Официалната селекция на фестивала в Кан включва две основни програми – конкурса за „Златната палма“ и „Особен поглед“ – конкурсна програма, фокусирана върху творби с оригинална цел и естетика. Секцията съществува от 1978 година, а конкурсният принцип в нея е въведен през 1998 г.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg