Дребното и едрото на ситото

1

В студеното хале на софийската галерия „Райко Алексиев“ те посрещат късчета от Германия – образи, скици, тухли, въображения, подредени някак по немски прецизно по стените и по пода на галерията. В последствие разбираш, че част от творбите са създадени в ателиетата GEDOK в Мюнхен.

Моника и Методи Попови

Посрещат те и късчета бродерия – на преплетени ръце, пресрещнати емоции, непроследими нишки, сгряващи прегръдки.

Моника и Методи ПоповиПосрещат те и 500 сита /50 от тях бродирани/, наредени като неразгадаем лабиринт, като някакво трудно проследимо домино – иска ти се да бутнеш едното, за да видиш в какъв ред ще паднат останалите. Защото често животът ни е с пробито дъно – сито, което покрай плявата изхвърля и зърното, а когато нищо не сееш, жънеш разруха.

Посреща те една топла, спокойна заедност – 30 години брак между Моника и Методи Попови и 50-годишнина на Методи. И двамата завършват „керамика“ при проф. Константин Джидров, творческите им кариери се разделят и събират, общите им самостоятелни изложби са над 50, но любовта е онзи здрав възел, който ги държи неизменно заедно в бурното море на бита, семейството и изкушенията на изкуството.

Моника и Методи ПоповиМоника и Методи Попови са една от най-популярните и екстравагантни двойки-художници в България днес. Тя е неукротима и експериментираща, той е импониращ и откривател. Тя е увлечена по мистиката и Египет, той е вперил поглед в орнаментиката на бъдещето. Сега тя преподава в Нов български университет, а той продължава да е виртуозен рисувач. За последен път правят съвместен арт-проект преди повече от 25 години. За четвърт век са успели да скъсат синджирите на инерцията и да създадат една дуенде-експозиция, която отприщва бентове, извлича нюанси, мотивира цветове, укротява всякакви опърничавости. И доказва, че е прекрасно да се разхождаш из утрешния ден, прецизно отсял всички шансове и безбрежности.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!1 коментар

Коментирай в Delo.bg