Българският филм „Жалейка“ с приз от Берлинале

0

Лентата „Жалейка“ на българската режисьорка Елица Петкова грабна награда на филмовия фестивал Берлинале. Отличието е в категория „Генерация 14 плюс“ и е специалното признание на журито с председател Мерил Стрийп.

Жалейка

екипът и част от актьорите с наградата от Берлинале за „Жалейка“

Жалейка

Елица Петкова

Болярката Елица Петкова завършва японистика и философия през 2008 г. в Дюселдорф. Талантливата българка развила интерес към киното, след като започнала докторат по философия (който в последствие зарязала). В момента Елица следва режисура в Академията за кино и телевизия в Берлин. Пред Дойче веле наградената режисьорка казва:

„Никога през живота си не съм била киноманка. Филмът за мен е средство, с което мога да изразя това, което ме вълнува. Харесва ми да работя с хора. Така открих, че киното за мен е най-добрият посредник да изразя важното за мен!“

Жалейка

Снежина Петрова в кадър от „Жалейка“

От журито са силно впечатлени от умелия подход на българския филм „Жалейка“ и от вещината, чрез която са обрисувани сблъсъкът на новите и старите ценности и културните промени в едно малко европейско градче.

Филмът е грабнал съдиите с невероятния си детайлен поглед, натурализмът на лентата и завладяващата история на Лора (главната героиня), търсеща своето място в света и постигнала така жадуваната свобода. Според журито „Жалейка“ е брилянтно представен филм не само от актьорите, но и от страна на режисьорката Елица Петкова.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg