Валя Балканска: Пяла съм и на борда на самолет

0

Валя Балканска е родена на 8 януари 1942 г. в махала Лъкът над смолянското село Арда. Надарена с космически глас, певицата изпълнява над 300 песни, с които освен България покорява и най-големите световни сцени. Безспорно, най-известната песен на Валя Балканска е “Излел е Делю хайдутин”. През 1972 г. този запис е включен в Златния диск с музика от Земята и е изпратен в Космоса пет години по-късно със станциите “Вояджър” 1 и 2, които ще се реят в космическото пространство 10 хиляди години. От години Валя Балканска е солистка на ансамбъл „Родопа“ — Смолян, с който прославят българската народна песен у нас и по света. През 2004 г. излиза албумът й “Глас от вечността”, в който са събрани едни от най-хубавите песни на родопчанката, сред които ‘’А бре, юначе лудо и младо“, “Горо ле, горо, зелена“, ‘’Майчинко, стара майчинко“ и други. През декември 2005 г. народната певица получава своята звездна плоча в българската Алея на славата. Навръх рождения си ден Валя Балканска, която е на мнение, че фолклорът трябва да се изучава в училище, сподели с читателите на delo.bg спомените от своите въздушни преживявания.

валя балканскаПървият ми полет със самолет беше толкова отдавна, че дори не си го спомням вече. Едни от първите ми дестинации бяха Северна Корея и САЩ. Самолетът е любимо мое превозно средство и постоянно летя, имала съм безброй полети по целия свят. За мен това си остава най-удобният превоз.

Никога не съм се страхувала да летя със самолет. Ако има нещо, което е трябвало да се случи, то ще се случи и на земята. При автомобилите има друсане и със самолетите има турбуленции, което е нормално и е поносимо.

За мен полетите, които няма да забравя са приятните. Спомням си един полет, в който синът на Панчо Владигеров засвири с цигулката, надухме гайдата и аз запях. Беше нещо много запомнящо се.

Имаме покана за Канада през тази година и отново ще се кача на самолета, за да преживея поредния невероятен полет.

Още любопитни самолетни преживявания на други обичани и популярни българи, може да прочетете в рубриката ни ПЪРВИ ПОЛЕТ.

Евтини самолетни билети ще откриете в промоционалните предложения на Check.bg ®

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg