Море, хоризонт и усещане за свобода – спомени от първия полет със самолет на Кристина Патрашкова

0

Кристина ПатрашковаКристина Патрашкова – журналист, главен редактор на вестник „Галерия

За първи път се качих на самолет, още преди да тръгна на училище и затова споменът ми за първото доближаване до облаците и силно романтичен. Летенето винаги ще свързвам с морето, хоризонта, усещането за свобода и безгрижието на детството.

Със самолет пътувах за първи път, за да отидем със семейството ми в Несебър, където традиционно почивахме през лятото. Качих се на борда в София и докато се осъзная, слязох в Бургас. От тогава си мисля, че това са двата най-близко разположени града в България.

Кристина ПатрашковаОще докато изкачвах стълбичката на самолета, се почувствах по-особено от останалите хора. Все пак, не всеки лети. Стюардесите ми изглеждаха като най-големите красавици, които съм срещала в живота си. Не виждах командира, но го смятах за извънземен. И досега изпитвам изключителен респект към пилотите, мисля, че те са хора със свръх дарби.

Първият ми полет е свързан с още нещо – с онова море, което отдавна в България умря. С красотата на Несебър, по чиито улици нямаше нито една сергия, с малките кокетни хотели в Бургас, с руси чужденци със сини очи, с „гларуси” по плажа и секс бомби, които не знаеха какво е силикон. Морето за мен бе символ на свободата – почиваш, нямаш никакви задължения, а всичко наоколо е толкова красиво.

Кристина ПатрашковаПървият полет със самолет ми създаде усещането за вътрешна свобода. Очакването за изненада. Надеждата, че сивото всекидневие може да бъде разбито. След това многократно съм летяла със самолет, стигала съм с него дори до Австралия. Постепенно летенето започна да се превръща за мен в рутина. Най-честата мисъл, която минава през главата ми е, дали няма да паднем. Навремето не мислех за края на пътуването, недай боже за финала на живота, преди самолетът да се издигне във въздуха. Тогава бях сигурна, че винаги ще стигна, за където съм тръгнала. И там ще е едно по-хубаво място. Сега вече не е така.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg