Ива Екимова е закърмена на борда на „Ан-24“

0

Ива ЕкимоваИва ЕкимоваPR и тв водещ

През годините прелетяха множество самолети в живота ми. Някои от тях инцидентно направени от салфетка в скъп ресторант, а други кацнали през прозореца на любопитното ми детство. В днешния дъждовен ден, съвсем очаквано се завърнах към първия си полет със самолет. Случил се е преди 41 години – точно 20 дни, след като първородното дете в семейството на майка ми и баща ми е огласило болницата на ул. „Шейново“ №19. Дядо ми, родом от Бургас, пристигнал, за да вземе майка ми и мен обратно към дома ни. Верен на прагматичния си математически ум пресметнал, че много по-лесно ще се справи съпругата му, ако премести бебето в черноморския град, отколкото тревогите му да се увеличат с една, изпращайки баба ми в столицата.

И така, ако има нещо вярно в твърдението „закърмена в самолет”, то именно това определение седи в личната ми авио история. Навярно бихте се усъмнили в достоверността на подобно пътуване в далечната 1976-та, но

това са фактите, увити в пелени и прилежно поставени в порт-бебе, лондонски модел от същата година и качени на Ан-24.

Ива ЕкимоваОще двадесет и шест години по-късно тази история ще има своето еволюционно продължение. Тогава самата аз, вече бременна с първородното си отроче, решавам, че ще придружа съпруга си в необикновено приключение, в което участват една рок група, цял багажник инструменти, един Васил Найденов и неговият мениджър – не по-малко колоритен и неочакван. Билетите са купени и групата очаква натоварването си на летище София в посока Лимасол. 15 години по-късно не си спомням в кой кипърски град беше планирано да кацнем, но до днес се смея с глас на физиономията на наземната стюардеса, ужасено вперена в корема ми, от който всеки момент се очакваше да изскочи Дара Димитрова Екимова.

С изражението на надзирател в женски затвор тя попита:

„Имате ли разрешение от личния Ви лекар да пътувате в това състояние!?“

Ива ЕкимоваАко не бях наясно със състоянието си, щях да помисля, че съм най-малкото болна от неизличима заразна болест, която за времето на едни полет ще порази всички пътници в самолета. Незнайно защо реших, че ще бъда искрена и отговорих отрицателно. Едва след като грешният отговор се бе изтърколил от устата ми, забелязах, че съпругът ми не е наоколо. Жената започна да звъни по телефони и да диктува нещо по вътрешна линия с още по-строг глас, навярно на началник. В това време бащата на бъдещото ни дете се появи, а аз почти отчаяна се хвърлих на врата му, докато разказах за премеждията си.

„Аз съм личният й гинеколог!“,

доложи мъжът ми на нищо неподозиращата жена.

Някъде на ръба между истеричния й смях и невярващия й поглед стана ясно кой кой е в странната ни група. Въпреки че клетата служителка сигурно се е надявала срещу нея да се изправи лекар, облечен най-малко в костюм, все пак се примири и даде зелена светлина на едно от най-щастливите ни пътувания със самолет.

Ива Екимова, Дара

Ива Екимова и дъщеря й Дара

Навярно сред неизброимите дестинации София-Лондон-София, София-Париж-София, София-Барселона-София, София-Амстердам-София има и по-странни, весели, забавни и незабравими. Една от тях бе споделена с голямата компания на всички момичета на късмета, с които посетихме френската столица. В друга, на връщане от Лондон цялото пътуване премина в пилотската кабина, след като се оказа, че командващият полета е семеен приятел.

Една от най-вълнуващите самолетни истории бе по време на полет, който трябваше да ни отведе на среща с Принц Чарлз.

Сигурно в живота ми ще има още много полети. Някои от тях на крилете на швейцарските, турските или родните авиолинии, но със сигурност всички те на крилете на щастието. С това пожелание духвам свещичките на тортата, върху която за последен път ще танцуват четиридесет и… на брой свещи. И, да, това е добрата новина!

заглавна снимка: Владислав Филипов

Още любопитни самолетни преживявания на други обичани и популярни българи, може да прочетете в рубриката ни ПЪРВИ ПОЛЕТ.

Евтини самолетни билети ще откриете в промоционалните предложения на Check.bg ®

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg