Проф. Андрей Пантев: За първи път кацнах в Лондон – облян в светлини! Това беше друга планета

0

проф. Андрей Пантев – историк, СУ „Св.Климент Охридски“, член-академик на Световната академия „Платон“

delo.bg: Проф. Пантев, кога се качихте за първи път на самолет?

ИЛ-18

ИЛ-18 на авиокомпания „Балкан“

АП: Беше началото на 1969-та година. Много вълнуващо беше, защото беше от София до Лондон. (смее се) До тогава не бях пътувал със самолет. Спомням си, че бяхме още на пистата, а аз реших, че сме във въздуха. Беше огромен самолет ИЛ-18 с 5-6 души в целия пътнически салон – беше много смешно. Огромен самолет, а само с 5-6 души! Спомням си, че ни предлагаха разни „деликатеси“ като луканка – такива неща, които вече не се сервират. Беше ужасно усещането, че мястото на човека не е във въздуха, а аз вече бях на път да се издигна. След това летяхме над Средна и Западна Европа и кацнах в Лондон, облян в светлини. Това беше друга планета!

delo.bg: На кое летище кацнахте?

АП: На „Хийтроу„. Бях стипендиант на British Council. Бях неуверен и фъфлещ на английски. Чувах само, че някакви англичани говореха на непознат за мен език, а отивах в Англия. С ужас откривах, че тези хора говорят нещо, което не усещах като позната реч. Беше много загадъчно и малко страшно.

delo.bg: Със самолет на коя авиокомпания летяхте?

АП: На „Балкан“. Самолетът беше на авиокомпанияБалкан„, четиримоторен, шумен, но за мен тогава това приличаше на нещо, с което политам в друга галактика.

delo.bg: А сега? Последният Ви полет, буквално преди дни от Варна до София изненада ли Ви с нещо, или тръпката вече е отминала?

АП: Изненадах се от това, че имаше толкова много хора за ден като неделя. С едно безстрастие стояха хората, като че ли никога не са чували за авиокотастрофи. Но човек смята, че това не се отнася за него.

Андрей Пантевdelo.bg: Коя за Вас е най-загадъчната авиокатастрофа през 2014 г.?

АП: Най-загадъчната естествено е тази над Украйна. И беше много странно. Случвали са се такива инциденти, трагични, и ще се случват, за жалост, но загадката със самолета над Украйна…, не знам защо беше сложена под сурдинка. Нямаше записи от черната кутия, нямаше потрети на пилотите, нямаше диалог с наземния контрол. Това за мен е по-впечатляващото, иначе, за жалост такива неща са се случвали и ще се случват, но дано не на нас.

delo.bg: Вашето вътрешно усещане какво е, кой е виновен за свалянето на самолета на Малайзийските авиолинии, изпълнявал полет от Амстердам до Куала Лумпур?

АП: Имам съмнения, дали тази версия, че е свален от руснаците, сиреч от проруските части – изобщо е убедителна, с оглед на това, че веднага бяха обвинени руснаците, без да се чуе тяхното обяснение какво е станало и прочие. Идеята, че самолетът може да падне както на руска, така и на украинска територия все пак за мен е загадка. Аз не съм съдник, но когато нещата се крият толкова продължително, старателно и еднопосочно, въобще тези странни катастрофи, при които много дълго се забавя тяхното обяснение, завинаги остават загадка.

Още любопитни самолетни преживявания на други обичани и популярни българи, може да прочетете в рубриката ни ПЪРВИ ПОЛЕТ.

Евтини самолетни билети ще откриете в промоционалните предложения на Check.bg ®

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg