Ползите за тялото ни, ако ядем джинджифил всеки ден

9

Джинджифилът е един широко използван коренов зеленчук заради своите невероятни лечебни свойства. Произхождащият от Китай джинджифил обикновено се използва като подправка, но също се добавя към деликатеси като бисквити с джинджифил, бира от джинджифил или джинджифилов хляб. Но освен в тези изкушения, много хора го използват като лечебен зеленчук с широк спектър от ползи за здравето, като:

  1. Джинджифилът убива ракови клетки

Според изследване, проведено от лекари от Университета Michigan Comprehensive Cancer Center, джинджифилът ефективно унищожава раковите клетки на яйчниците. Джинджифилът се оказал по-ефективен в унищожаването на раковите клетки, отколкото основаната на платина химиотерапия, която обикновено се предписва на пациентите с рак на яйчниците. Също така, проучванията потвърждават, че консумацията на корени джинджифил намалява възпалението на дебелото черво и червата, като по този начин намалява риска от рак на дебелото черво.

джинджифил

  1. Джинджифилът намалява възпаленията

Активната съставка на джинджифила се нарича гингерол. Тя ефективно се бори със здравословните проблеми, свързани с възпаление на клетките. Установено било в научни изследвания, проведени с пациенти, страдащи от артритни и мускулни болки, че консумирането на джинджифил значително намалява болката и подуването на мускулите. Джинджифилът също така има положителен ефект върху затлъстяването, диабета и болестта на Алцхаймер.

джинджифилТази рецепта за чай от джинджифил убива ракови клетки, разтваря камъни в бъбреците, прочиства черния дроб

  1. Оказва положителен ефект върху киселините в стомаха

Според резултатите от скорошно изследване, публикувани в списание „Molecular Nutrition Research” и храните, които съдържат джинджифил, са шест пъти по-ефективни от лекарствата, които стопират образуването на киселини в стомаха. Освен това, лекарствата унищожават естествената бариера срещу стомашните киселини, което представлява голям риск от развитие на язви и дори рак на стомаха.

джинджифил

  1. Облекчава сутрешното гадене и повръщанe

Джинджифилът влияе изключително добре за облекчаване на сутрешното гадене при бременните жени. Въпреки това, бременните жени да се консултират със своя лекар преди да използват каквито и да било билки или медикаменти.

  1. Успокоява кашлицата и лекува възпаленото гърло

Обикновената настинка и възпаленото гърло отдавна се лекуват с домашно приготвени смеси, съдържащи  джинджифил. Методът представлява сваряване на няколко филийки джинджифил във вода, към която се добавя лимон и мед за успокояване на болките в гърлото и за облекчаване на запушването на носа.

  1. Стимулира храносмилането и предпазва от подуване

Джинджифилът е едно от най-ефективните натурални средства при лошо храносмилане. За лечението на разстроен стомах и облекчаването на подуването на корема и образуването на газове, варете няколко парчета джинджифилвъв вода за няколко минути. По желание добавете малко мед за по-сладък вкус.

джинджифил

  1. Облекчава главоболието

Можете лесно да облекчите мигренозното главоболие чрез смесване на джинджифил с лют червен пипер и мента, за да накарате мигрената да изчезне. Просто добавете щипка лют червен пипер и една чаена лъжичка, пълна с изсушена мента във вряща вода, след което добавете парче джинджифил и оставете да къкри за известно време. Така ще направите напитката по-силна. Подсладете напитката с мед или стевия. Джинджифилът също е ефективен, когато се използва локално. Може да направите паста от половин чаена лъжичка джинджифил на прах и малко количество вода и да го прилагате към челото си за облекчаване на главоболието.

джинджифилВнимание! Забравете за джинджифил при тези болести и състояния на организма

 

  1. Успокоява зъбобола

Джинджифилът е мощно противовъзпалително, така че може също ефективно може да бъде използван за облекчаване на зъбобол. Необходимо е само да втриете малко суров джинджифил върху венците или да сварите няколко резена джинджифил във вода, оставите водата да изстине и да я използвате за изплакване и жабурене на устата.

  1. Стимулира кръвообращението

Добавете прясно изцеден сок от 50 гр настърган джинджифил в 4-5 литра топла вода. Потопете във водата кърпа, след като се напои я наложете върху засегнатите области на тялото.

ginger-tea

  1. Други ползи от джинджифила:
  • Джинджифилът е препоръчвано средство за дъвчене след операция, като спомага за предотвратяване на гадене и повръщане.
  • Дъвченето на парче джинджифил преди хранене стимулира апетита и храносмилателни сокове.
  • Мускулните болки, особено при спортистите, лесно се намаляват със смес от джинджифил и куркума, като пастата се втрива върху болезнената област два пъти на ден.
  • Една чаша джинджифилова вода сутрин или преди всяко хранене се препоръчва при пациенти с диабет, за да балансира нивата на кръвната захар.
Показана е 1 от 1 страници
loading...
Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!

          


9 коментара

    • Нина Георгиева на

      Весела Танева и аз не знам, но 2 до 3 тънки филийки май са достатъчни за 1-2 л. вода джинджифила е много силен и не трябва да прекалявате… Една позната беше сварила 1-2 корена джинджифил в около 5 л. вода и стигна до болницата със страшни болки в стомаха. Е… оправи се, но вече и за подправка не го ползва. Успех с чая.

      • Нина Георгиева на

        Весела Танева, забравих да спомена, че познатата едва-едва успя да глътне няколко пъти, не беше добавила мед или друг подсладител и й лютеше.

    • Нели Енева на

      Настържете около една чаена лъжичка джинджифил и залейте с гореща вода, капнете няколко капки лимон и по желание подсладете с мед. Чаят помага откашлянето и дава тонус. Има специфичен остър аромат и отпушва носа.

  1. Мира на

    Чай от корен джинджифил

    1. Поставяте в термос 2 супени лъжици прясно настърган корен от джинджифил предварително измит и почистен
    2. Запарвате с гореща вода, около 1,5 литра
    3. Затваряте термоса и го оставяте да престои 4 часа
    Може да се прибави лимон, нарязан в термоса заедно с корена или да се добави четвърт част преди консумация на готовия чай заедно с една лъжичка пчелен мед.
    Хубаво е да се пие по 250 мл преди хранене или сутрин на гладно.
    Не приемайте в късните часове на деня, защото има ободряващо действие и няма да можете да спите.

    Другият вариант е да настържете малко парче джинджифил и да добавите лимонов сок и щипка сол. От получената кашичка се гълта по 1 кафена или чаена (от най-малките) лъжичка преди хранене.
    Подобрява храносмилането и помага за контролирането на апетита.

    Джинджифил на прах може да се добавя при готвене.
    Може да си направите джинджифилада: 1 корен джинджифил (не по-голям от орех); 3 лимона; 4 портокала; 2 литра вода; Стевия или мед на вкус.
    Настъргва се коренът, залива се с горещата вода и престоява 40 мин. Добавя се изцедения сок от портокалите и лимоните и се подсладява.

    • Бори на

      Чудесно, Мира! Точно така се прави, знам от опит. не ползвам термос, а варя изчистения и нарязан филийки джинджифил в 0.5- 1л. вода. Прибавяла съм и чесън към това, този чай е по-ободряващ и от най-силното кафе. С лимон и мед е повече от чудесен, забравяш за грип.

    • Цецка на

      Аз го купих на чай в една кутия има 20 пликчета само че незнам как да го пия сега в момента го пия след ядене защото го купих сега исках да видя какъв вкус има но по принцип незнам кога се пие

Коментирай в Delo.bg