Революционно! Биолози установиха как да спрем затлъстяването дори при хапване на мазна храна

0

Най-сетне учените откриха начин да не трупаме излишни килограми, дори при хапването на мазна храна. Специалисти от университета в Сейнт Луис направиха изследване, при което активирали особени метаболитни пътища в клетки на лабораторни гризачи.

Мишките за експеримента били генномодифицирани със свръхекспресия на гените Hedgehog (Hh). Тези гени са в основата на развитието и поддържането на тъканната хомеостазата, в това число и гените, образувани от мастни клетки (адипоцити).

храна

Данните от друг опит с плодови мушици пък доказват, че активирането на Hh-гените спира растежа на адипоцитите.

Опитните мишки били така генномодифицирани, че щом спрат да приемат доксициклин – антибиотик, с който консумирали още от раждането им, се активират Hh-гените им.

Мишките в продължение на 16 седмици приемали храни с високо съдържание на мастни киселини. Едната група от гризачите спряла да приема доксициклин с питейната вода, а другата група продължила да приема антибиотика.

Два месеца след началото на опита учените установили, че натрупванията на мазнини и размерите на тялото на първата група са по-малки, отколкото при гризачите в втората група.

храна

Количеството бяла и кафява мазнина при първата група гризачи намаляло. Намаляла и активността на гените, свързани с растежа на адипоцитите, показали резултатите от молекулярния анализ. Нараснала чувствителността на опитните гризачи от първата група към инсулина – фактор, който стопира развитието на диабет.

Според специалистите, данните от експеримента, публикувани на сайта MedicalXpress доказват, че в клетките на гризачите има метаболитен път, върху който може да се въздейства в бъдеще с фармацевтични средства. По този начин хората няма да бъдат застрашени от трупане на килограми, дори когато хапват храна с високо съдържание на мазнини.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg