Хирургът, който ще трансплантира човешка глава, направи успешни опити с мишки

0

В delo.bg вече Ви разказахме за идеята на неврохирурга от Италия Серджо Канаверо да стане първият учен в света, който ще трансплантира човешка глава.

Екипът на д-р Канаверо вече е на финалната права преди операцията. Тя ще се осъществи през декември тази година в китайския медицински университет Харбин в провинцията Хей Лун Цзян. Там руснакът Валерий Спиридонов ще бъде подложен на сензационния опит, при който главата му ще бъде присадена върху чуждо тяло.

трансплантация на глава, Валерий СпиридоновИзбраният за донор на сложната интервенция програмист страда от синдрома на Вердниг-Хофман. Още не е ясно дали тялото ще бъде на поданик на държавата, приела на нейна територия да се осъществи интервенцията.

При Валерий Спивидонов (на колажа в ляво) постепенно отказват нервната система и мускулите. Цяло чудо за медицината е, че мъжът е доживял до тази възраст. Заболяването му е познато още като спинална мускулна атрофия и е смъртоносно, а пациентите, страдащи от това рядко заболяване умират още като деца.

В подготовката за трансплантация на човешка глава д-р Канаверо и неговият екип прекъснаха, а след това отново свързаха гръбначния мозък на лабораторни мишки.

За интервенцията с гризачите Канаверо е използвал полиетиленов гликол. Специалният разтвор той нарича „лепило“. Веществото се използва за първи път от хирурзи пред 70 години експериментално за свързване на гръбначния мозък на кучета. При опита от 40-те години на миналия век животното станало двуглаво.

Д-р Канаверо потвърждава, че е постигнал точно този ефект, но с опитни мишки преди два месеца. Неврохирургът дори описва начина на свързване на мишата глава с тялото на плъх. Специалистът твърди, че е направил тази процедурата няколко пъти. Преди този опит италианският лекар направил аналогична хирургична интервенция и с куче.

Ученият твърди, че моторните им функции на трансплантираните гризачи се възстановили напълно за 28 дена, след което те дори проходили. Плъховете обаче не продължили живота си повече от месец. Според д-р Канаверо, не поддържането им живи е била реалната цел на сложния експеримент.

Главният асистент на италианския лекар ще бъде колегата му Рен Сяопин от Китай. Сяопин има опит в трансплантирането на глава на маймуна, а преди това е осъществил успешно над хиляда подобни интервенции върху опитни мишки.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg