Рекордите на плувеца от Велинград Кристиан Голомеев

0

24-годишният велинградчанин Кристиан Голомеев е поредната спортна личност, с която България трябва да се гордее.

Крис е потомък на две легенди – неговият баща, кроул легендата Цветан Голомеев (починал след кратко боледуване през септември 2010 г.) и баскетболистът Атанас Голомеев, на когото е племенник, влезе с пето време на финала на 50 м. св. стил на световното по плуване в Будапеща.

През 2016 г. Кристиан Голомеев, който се състезава под флага на Гърция, влезе с десето време на полуфиналите на 100 м свободен стил с 48,94 сек., за които преплува дистанцията. По този начин Крис за пореден път слезе под под 50 сек., държейки първата позиция на първия петдесетак.

Преди три години, по време на Европейското първенство по плуване в Берлин, Кристиан Голомеев успя да подобри не един, а два български национални рекорда, поставени от баща му преди 27 години – 50,27 секунди срещу 49,49 за Крис.

Кристиан ГоломеевВ края на август същата година роденият през 1993 г. Крис спечели първо място в сериите 50 метра свободен стил с резултат 22.19 сек.

С това време той изпревари фаворита Флоран Манаду.

Именно с това постижение Кристиан Голомеев подобри друг национален рекорд на баща си, записан в златните страници ни историята на плуването на 22 май 1988 г. в Антверпен на 50 метра кроул – 22.94 сек.

На европейското в Берлин през 2014 г. Крис стана 7-ми на 50 метра свободен стил с още по-добър резултат – 22.13 сек.

Кристиян Голомеев

със съотборниците му от гръцкия национален отбор по плуване (Крис е вторият отдясно)

През 2015-та Кристиян, на когото експертите предричат успеха на Майкъл Фелпс, удари гръцки рекорд. Атлетичният велинградчанин, който се състезава за южната ни съседка счупи върховото постижение на Гърция на 100 метра свободен стил – 48,85 сек. на турнира във френския град Нанси. След това уникално до момента време,

на Кристиан Голомеев получи прозвището Торпедото.

Скромният плувец тогава каза пред медиите:

„Не очаквах да се представя толкова успешно. Въпреки че не съм напълно подготвен, дадох добро време.“

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg