Бразилия – да живееш футбол (част 2)

0

Бразилия 2 пъти е приемала Световно футболно първенство. Националният тим на страната е единственият в света, взел участие на всички 21 проведени от 1930 г. досега световни шампионати. Тимът триумфира пет пъти – в Швеция през 1958 г., в Чили през 1962 г., в Мексико през 1970 г., в САЩ преди 21 години и в Япония и Южна Корея през 2002 г. Бразилците държат рекорда по най-голям брой титли, следвани от Германия и Италия, които са с по 4.

Бразилският мондиал бе чакан с огромен интерес, но това е обяснимо – прие го най-футболната страна в света. Световното миналата година бе най-скъпото, провеждано някога. 16 милиарда долара е струвало на държавата-домакин. Страната показа на света защо футбола за тях футбола е религия и начин на живот.

Всеки град в Бразилия има футболен стадион. А за световното построиха стадиони за чудо и приказ с невиждана красота. По време на еуфорията около Мондиал 2014 всички собственици на фирми не успяха да придумат служителите си да работят. Дори в болниците останаха на дежурни екипи. Всички училища и ВУЗ-ове бяха във ваканция в периода на Мондиала. Бразилците изкупиха всички 30-инчови LED телевизори, за да гледат световното…

Бразилия, футбол

Всичко започва с „Чудото от Маракана“. Това е неминуемо най-важният стадион в целия свят, той е и една от най-големите гордости на бразилците, иконата на мегаполиса Рио де Жанейро. „Маракана“ е изграден още през 1950 г. заради Мондиала. И до ден днешен всеки знае, че това е един от най-големите спортни съоръжения в целия свят с капацитет от почти двеста хиляди души.

Емблематичният 16 юли 1950-та! Тогава официално е открит „Маракана“. Денят остава паметен, защото за пръв и последен път в световната футболна история един футболен двубой ще събере на едно място двеста хиляди запалянковци. Самият мач е големият финал на четвъртото световно! Именно на стадиона-емблема Уругвай унижава Бразилия и кариоките губят на собствен терен! Това е най-разтърсващата история, която доказва само едно! Както във живота, така и във футбола надеждата е на дъното на кутията на Пандора, докато Господ или съдията не решат да прекратят мача!

Освен националта светиня и гордост Маракана става и арена на една от най-големите трагедиее в Бразилия изобщо! Кариоките губят с 1:2 финала сот съседен Уругвай! Събираните мечти с години Бразилия да триумфира със световния златен трофей се изпаряват неусетно! Това е една трагична история, която ражда Краля на футбола, ето я:

Селесао губи от Уругвай на финала, което е шок за цялата нация. 1:2 след последният сигнал на рефера! Покрусени са всички поданици на южноамериканската страна! Трима умират от инфаркт на стадиона, посегналите на живота на Маракана да 2-ма! Броят на самоубилите се в държавата никон не се наема да предположи колко са! Загубата от Уругвай се превръща в мащабна национална трагедия! В този тежък за нацията момент в малкото градче Трес Корасоес, едно десетгодишно момче плаче неутешимо до радиото. В главата му се раждат мисли за мъст, този малчуган плаче и се кълне… Едсон, на когото роднини и приятели казват Пеле… той се кълне, че ще отмъсти И след време това е първото ярко поколение, което спечели световната титла Пеле и Гаринча.

Пеле, Бразилия, футбол

Бразилците изживяват победите и загубите на живот и смърт – буквално. Щом националите по футбол играят, цяла Бразилия насочва вниманието си върху играта, а сърцето на всеки един е на зеления килим. Самото самочувствие на кариоките завиди от постижетияга на “салесау”. Всяка победа се отбелязва по невиждан начин – от Маракана, през песни и танци по всички големи улици на градовете до подритване с радост на топката около полусрутените къщи в едни от най-бедните квартали. Никакви задръжки не признава празникът след всяка футболна победа. Над всичко е духът на нацията. Победите и успехите се определят като малкия карнавал в Рио.

Но винаги, когато губят и не са на върха – бразилците се превръщат в най-нещастните хора в света! Щом отборът губи мач бразилските полицаи са в пълна мобилизация, тъй като хората излизат на улиците, но не за да празнуват… Публиката плаче… Бразилците изпадат в тотален ужас, безредици, убийства. Всички живеят на територия, където провалите във футбола не се прощават – стига се до буквално рязане на глави… Така се случва на 07 юли 2013, когато в щата Мараняо в долните дивизии, главният рефер убил с нож играч, който тръгнал да се саморазправя, след като съдията му показал червен картон. Минути по-късно озверелите фенове не стига че заклали рефера, но и окачили за назидание главата му на една от вратарските греди.

Бразилия, футбол

Наводнение, тайфун, земетресение, снежна буря, градушка – всеки един от тези катаклизми биха предпочели хората в Бразилия, но не и загуба на терена. Дори биха приветствали природния гняв пред гнева на Фортуна – футболната богиня… (следва продължение)

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg