16-годишен е първият български световен шампион по джудо

3

Преди дни България се разписа в историята с първо място на световно първенство по джудо. Първият в историята шампион по бойния спорт за България е 16-годишният Денислав Иванов от град София. Той тренира от 2007 година джудо в СК Левски при Емил Дамянов, който е старшият му треньор. Учи в спортното училище към Левски и казва, че е съсредоточен изцяло върху спорта и своето развитие.

Денислав има над 200 медала на различни състезания в неговият спорт, повечето от които златни. Още от първата си година в спорта той завоюва най-високите спортни отличия. Общо 14 пъти е шампион на България, през 2011 година е първи на световните детски игри в Турция, многократно Балкански шампион, печели Европейски титли, световни отличия и редица други медали и дипломи – за себе си, за семейството и родината си.

Денислав Иванов, джудо

Докато ми изреждаше всичките си титли, отличия, всички тези победи и борби, за това да си отгоре – аз настръхнах, усмихнах се и продължавах да слушам за успехите на този балкански лъв. Разказвайки за всичките си състезания научих, че на първо място Денислав е един великолепен боец, едно момче, което може да прекоси целият свят, да отиде чак до САЩ, за да се бори и да победи. За него загубата не е нещо, което може да бъде прието лесно, за него тя не е алтернатива – той е победител.

Денислав Иванов, джудо

Всичките му състезания се поемат от Федерацията по джудо, казва той и допълва, че 2013 година, която определя за най-лошата си, не е получавал пари за лагери, състезания и подготовка. Като се заговорихме за подготовка и тренировки, го попитах дали има време за купони, за приятели, за момичета, а той нетипично за един спортист ми отсече „Да!“, след това допълни:

„Да кажем горе-долу имам време, гледам да не се разсейвам. Предпочитам да съм концентриран постоянно в тренировките и спорта, защото това е моят живот, но винаги остава време и за другите неща.“

Най-прекрасното нещо, което му се е случвало е да чуе химна на България, да види знамето, което неговият баща е развявал във вече празната зала по време на награждаването, когато е станал световен шампион:

„Най-прекрасното нещо, което ми се е случвало – аз просто настръхнах, разплаках се! В залата единствено беше останал баща ми – моята най-голяма подкрепа в живота, развяващ гордо флага на България с насълзени очи и гордост в сърцето. За мен това бе нещо, което изпълни сърцето ми.“

Този момент от своя път Денислав ще запомни завинаги. Дори дни след състезанието, той все още не може да проумее успеха си. Единственият в българската история станал световен шампион в тази дисциплина! Скромното момче, което смята, че все още има какво да даде. Казва, че това е само началото.

Денислав Иванов, джудо,

Според него има един основен пропуск в отбора по джудо, пропуск на държавата – младежите нямат нито лекар, нито масажист, нито кинезитерапевт, а всички други национални тимове имат. „За всички други състезатели се грижат„, казва той, леко огорчен от факта, че ние отново с нещо сме по-назад и въпреки всички усилия на състезателите – не всичко зависи от тях.

Въпреки че държавата не мисли много за него и другите шампиони, разбира се и не само в неговият спорт, Денислав Иванов твърдо заявява, че ще остане тук. За него идеята да се състезава и бори за друга държава, да вее чуждо знаме, да слуша чужд химн, а не своя роден – тази идея той дори не може да си я представи. С много патос казва, че обожава родината си, че когато се сети за Шипка, за Батак, за Златния век, за неговия любим българин – Цар Иван Асен, той настръхва, побиват го тръпки от гордост към род и родина.

Денислав Иванов, джудо

Като го гледам и слушам си давам сметка, какво силно нещо е патриотизмът, как само с мисълта за родината си можеш да отхвърлиш предложения на чужди отбори да бъдеш техен състезател. Толкова млад, а вече категоричен, че ще остане тук да се бори и живее. Това е да имаш спортен хъс и да знаеш какво целиш.

Благодарности Денислав изпитва към своят баща, към майка си, към отбора и разбира се не на последно място към своя треньор. Това са хората, които са до него, които му дават още повече сила за победа. Казва ми, че неговият баща е човекът, който е стоял плътно до него, докато сваля килограми преди състезание, баща му е човекът, който му е правил масажите преди да излезе и да побеждава, той е човекът, който отива до другия край на света заради сина си. Усещането за връзка баща-син и връзката син-родина е еднакво, а когато говори и за двете, просто можеш само да го слушаш, не се налага да питаш, той сам разказва за любовта си и към двете.

Денислав Иванов, джудо

Разказите на момчето за престоя в чужбина по време на състезания и подготвителни лагери са дълги, но всичките завършват в България. От целия наш разговор, който продължи повече от два часа, аз научих много. Най-важното, което успях да „взема“ от този български лъв е, че никога не трябва да се предаваш. За него това, да се предадеш, да се откажеш, да не направиш всичко по силите си, за да си на върха – това са непознати неща. Той е олицетворение на борбеният човек с истински дух – дух, който го кара да пее „Мила Родино“ в празната зала с насълзени очи, гледайки баща си да развява трибагреника от празните вече скамейки.

Разделям се с това момче, което е на годините на толкова много други, а вече успя да влезе в историята по свой собствен начин. Заклет патриот, любящ син, горд българин и първият световен шампион по джудо в България. Аз и целият екип на delo.bg му пожелаваме искрено успехи в спорта и живота!

Преди месец Ви разказахме и за още един шампион – 16-годишният Борислав Радулов. За последните 12 години момчето има над 104 златни и общо 25 сребърни и бронзови медала на международни състезания в стила пойнт файтинг-кикбокс, именно в тази дисциплина е световен шампион. Ето и неговата история: Борислав Радулов е на 16, но със 104 златни медала

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!3 коментара

 1. анна ценкова на

  Честито на Денислав и неговия треньор Емил Дамянов.По този повод искам да Ви кажа,че клубът по джудо в Левски чийто състезател е Денислав Иванов има още така да се каже рекорди в този спорт.Това е единственият клуб чийто състезатели вече 6 год.поред носят медали от европейски първенства,сега вече и от световно.В този клуб е и единствената трикратна Европейска шампионка,в този клуб е и състезателката която участва на 1-вите младежки олимпийски игри в Сингапур която завоюва 5-то място и която е най младия състезател получил от Жак Рох награда за феар плей в Лозана където лично той и връчи наградата.Всичко това се дължи на един човек и това е треньора на тези състезатели Емил Дамянов.Дано някоя медия се сети да отличи този човек който 22 год.работи упорито за да се стигне до тук.

 2. читател на

  Поздрави на момчето за успеха и успехите му да се множат!

  Към списвача на статията – определено не е наясно кога се употребява пълен и кратък член, както и с фактите относно златните медали от световни шампионати по джудо, на които и други българи са носители, както става ясно от официалния сайт на българската федерация по джудо:

  1994 г.
  златен – световни игри за ветерани – Емил Дамянов
  златен – световни игри за ветерани – Георги Петров

  2007 г.
  златен – световно първенство за незрящи – Ивомира Михайлова
  Ето списък с отличията на наши джудисти/ски от балкански, европейски, световни шампионати и олимпийски игри, който никак не е малък и браво на нашите лъвчета!

  • Даниела Иванова на

   Чак сега видях коментара…просто изумях. Но не мога да не отговоря. Носители на медали от Световни първенства и Олимпиади, има да. Световен шампион няма. Хората от Световната федерация по джудо са го написали, ясно, точно и конкретно. Дори и вие 🙂 Емил Дамянов-ветерани и Георги Петров-ветерани. Ивомира, тя е страхотна и само се прекланям пред нея. Но…първият Световен шампион в историята на българското джудо е Денислав Иванов, на редовно Световно първенство. Единствено Георги Петров е стигал до финал 🙂 . Не съм анонимна майка съм на Денислав, а и племеничка на Емил Дамянов. Хората пишат, България трябва да се гордее с първият си в историята, Световен шампион. Прочетете го.

Коментирай в Delo.bg