Българин стана еврошампион по граплинг

0

Кристиян Попов е състезател на столичния клуб Pitbulls ММА. Преди броени дни стана европейски шампион по граплинг (общото название на всички бойни изкуства) в най-трудната дивизия за експерти на турнира NAGA, който се проведе във Франция. В него успя да победи на финала мароканеца Юсеф Кадур и да издигне гордо българския флаг. Освен спортист, Кристиян е и преподавател по английски език в София.

кристиян попов, граплинг, шампион

Кристиян Попов

-Трудно ли се постига толкова голяма победа?

-Много трудно, изискват се много тренировки и то с години, много постоянство.

-Вярвахте ли, че ще спечелите и тази титла?

-Да, на това състезание определено отидох за титлата. Последните три издания стигах до финал, два пъти съм заемал 3 място. Тази година спечелих едно състезание в Германия, което е със същата стойност като европейското.

-Какво представлява граплингът?

-Това е борба с хватки, техники за предаване като ключове, задушаване, ключове на стави, и.т.н. Целта е да накараш противника да се откаже. Това е модернизираната версия на спорта, който Дан Колов е практикувал.

-Как съчетавате тренировките и преподаването?

-Сутрин тренирам, отивам на работа, изкарвам си часовете и пак отивам на тренировки. Не е много трудно общо взето. Ако бях на стандартна работа може би щеше да е доста по-трудно.

Кристиян Попов
-Наистина ли никой не Ви помага и обръщали ли сте се за помощ към някого?

-Проблемът е, че нямаме федерация по граплинг, но не е и лесно да се направи. такава Обръщали сме се за помощ към различни високопоставени служители на министерството. Засега има само оправдания.

-Т.е. никой от Министерството на спорта не Ви помага?

-Не, аз си поемам всички разноски, с лични средства. Граплингът е един от спортовете, които се развиват много бързо в Европа и в света.

-А в България как се развива?

-Много добре, има момчета, които са на доста високо ниво. Това е спортът, който е най-тясно свързан с ММА. Всички бойци, които са в най-голямата ММА федерация тренират и граплинг.

Коментирай с Facebook

коментара

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg