Защо не харесваме собствения си глас на запис

0

Повечето от нас не харесват собствения си глас. Факт! Гласът, записан на аудио или видео, винаги звучи различно. Много хора твърдят, че техният глас звучи много по-лошо от този, който те чуват на живо, когато говорят.

Дали актьорите, когато гледат собствените си филми, също не могат да възприемат своя глас?

Оказва се, че да. Един много добър пример е Джон Малкович, който откровено признава, че мрази да чува гласа си, когато е записан. Защо не харесва собствения си глас? Защо повечето хора не харесват гласа си, когато го чуят записан отстрани? Оказва се, че отговорът на тази загадка се крие във вибрациите.

glas2

Когато чуваме нечий глас, тогава външното и вътрешното ни ухо започват да вибрират (поради звуковите вълни), които след това, нашите мозъчни процеси превръщат в разбираеми за нас звуци. Същото нещо се случва, когато чуем нашия собствен глас, с изключение на една подробност. Тук трябва също да добавим вибрациите, които се произвеждат от нашите гласни струни и дихателните ни пътища. Ние ги възприемаме чрез средното ни ухо, а също така и чрез нашите кости, което е едно от техните предназначения.

В заключение на тази странна за говора и слуха тема, може да потвърдим, че

звученето на нашия собствен глас, когато говорим с някого, е много по-богато на цвят, отколкото това ни се струва.

Повечето хора мислят, че действително гласът им звучи много по-ниско и много по-различно. И когато чуват гласа си на запис, болшинството остават разочаровани. По-голямата част дори не се разпознават, защото чуват себе си по съвсем различен начин.

glas1

А дали това не влияе на връзките ни с другите? С близките, с приятелите, с колегите? Дали пък не си мислим, че казваме едно, а пък другите да го възприемат по съвсем различен начин? Дали чувствата и емоциите, които влагаме в своите думи, са ясно разбираеми от останалите? Дали звучим така, както мислим, че звучим? На тези въпроси е трудно да се отговори. А най-верният отговор е, че

няма значение как точно звучите, а какво точно постигате със своя глас и с присъствието си.

Това ще разберете единствено по „отзвука”, който получавате в реалния си живот. И от емоциите, които този отзвук предизвиква в душата Ви.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg