Защо хората ходят болни на работа?

0

Щателно проучване на учени от университета в Източна Англия установиха причините, заради които хората ходят болни на работа. Основния повод за това са високите изисквания на работодателите, следват стресът и липсата на гаранции, че ще си намерят нова работа, ако загубят досегашната.

болни на работаСпециалистите сравняват това поведение с презентеизма (когато работникът или служителят прекарва на работното си място повече време, отколкото е посочено в трудовия му договор). В повечето случаи презентеизмът се дължи на заболяване, вследствие на което човек не се справя със задълженията си и се задържа по-дълго на работното си място. Този феномен може да е свързан не само с лошата самооценка на работника, но и с високата му мотивация, дори и с неговата корпоративна солидарност.

Проучването е показало, че ако работодателят приема нормално отсъствието по болест, ефективността на работата значително се повишава.

В работата си учените са анализирали данните от 61 изследвания, включващи материали за повече от 175 хиляди души от 34 страни по света. С тяхна помощ те са разработили съответния аналитичен модел за откриване на основните причини за презентеизма и за отсъствията.

болни на работа

Основните загуби на работодателите заради временната нетрудоспособност на сътрудниците не са свързани с отсъствието им от работа, а с неефективното присъствие. Така, икономическите загуби от презентеизма във Великобритания надхвърлят 22 милиарда долара на година.

Учените се надяват, че техният анализ ще позволи на работодателите да повишат ефективността на труда на работниците и служителите.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg