Д-р Лео Бокерия: Закуската дай на врага си

0

Д-р Лео Бокерия е роден през 1939 г. Като сърдечен хирург и до ден-днешен продължава да оперира почти всекидневно. Работи както с бебета и малки деца, така и с възрастни. Познава в детайли устройството не само на сърцето, но и на цялото човешко тяло. Виден общественик, преподавател, той е обичан и почитан в Русия. Чест гост е на телевизионни предавания, има стотици публикации в пресата и 150 патента за изобретения. Има голям брой награди, ордени и грамоти. За своите години той е активен и в социалните платформи!

Какво дава жизненост на 81-годишния хирург да продължава да оперира? Как самият той поддържа здравето си и се храни рационално?

По негови думи, след като се събуди, човек не бива да закусва, ако не е гладен. Това, разбира се, не се отнася за диабетици, деца и бременни жени. Но в случая, в който се нахраните стабилно и храносмилателната система се включва на пълни обороти, сядате на бюрото и Ви се доспива. Доктор Бокерия споделя, че още много отдавна, когато си е сътрудничил с американски колеги забелязал, че сутрин те пият единствено малка чаша кафе. На обед хапват набързо сандвич. А вечер, когато се приберат вкъщи хапват стабилно. След вечеря плуват, четат книги.

Д-р Лео Бокерия споделя, че на ден извършва по няколко операции, трябва да спазва определено темпо на работа. Не е възможно да оперира само един човек на ден. Трябва да е работоспособен.

Тезата за пропускането на закуската е подкрепена с научно изследване и от Дейвид Левицки (David Levitsky) от университета Корнуел.

Пропускането на закуска няколко пъти в седмицата може да помогне в борбата с излишните килограми.

Смята се, че на обед ще се опитате да наваксате с храната, но по последни данни това не е така. Може да си спестите до 400 калории и с това общия дневен прием да намалее значително.

Освен да пропуснем закуската, ако не сме гладни, руският сърдечния хирург съветва още:

Движете се. Според данни на Световната здравна организация, всеки човек трябва да ходи поне 10 000 крачки на ден или около 40 минути непрекъснато ходене. Не е нужно да бягате и да се натоварвате, а да вървите с подходяща за Вас скорост. Така се засилва кръвообращението и се укрепват кръвоносните съдове и сърцето.

Оптимизъм. Всеки ден докторът се събужда с усмивка и се опитва да предаде част от настроението си на своите пациенти. Според него, негативните чувства и емоции влияят изключително зле на физиологията на сърцето.

Приятели. Макар и малко на брой, но истински, на които може да споделите сърдечните си мъки. Д-р Бокерия черпи сили и вдъхновение от тях, за да продължи трудната си и отговорна работа ден след ден.

Контрол на теглото. След като завършил образованието си през 60-те години на ХХ век, си ушил костюм. Наскоро разчиствал стари вещи и го намерил. На шега се опитал да го облече и костюмът след толкова години му стоял повече от перфектно. Според доктора, разумното и балансирано хранене е в основата на дълголетието и работоспособността до дълбока старост.

Да намериш смисъла на живота си. С половинвековен стаж като сърдечен хирург Бокерия живее и се радва на децата и внуците си, които също вече са запознати в детайли с устройството на човешкото сърце. Броят на спасените от него пациенти продължава да расте ден след ден.

Според последни проучвания обаче,

пропускането на закуската може да увеличи риска от сърдечносъдово заболяване и инсулт.

В сравнение със закусващите, хората, които пропускат първото хранене, са с 87 процента по-голям риск от смърт от сърдечносъдово заболяване и с 19 процента по-голям риск общо от смърт. Рискът от инсулт при тях е три пъти по-висок.

Учените от универистета на Айова са проследили 17 години 6500 души на възраст 65 – 75 години, които в началото на изследването са били здрави. Почти 60 процента от тях са закусвали редовно, четвърт от запитаните – понякога, а 16 процента рядко или никога.

„Много трудове показват, че прескачането на закуската е свързано с по-висок риск от диабет, високо кръвно налягане и висок холестерол. Нашето изследване насочва, че закуската може да е лесен начин за поддържане на здрава сърдечносъдова система“ – 

каза ръководителят на изследването д-р Вей Бао. 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg