Ядът помага на мъжете, но вреди на жените

0

Ядът помага на мъжете, когато искат да убедят другите в своята правота по дадена тема, но определено влияе негативно при жените, твърдят изследователи от Държавния университет на Аризона. Заключенията били направени втъз основа на наблюденията им и публикувани в списание „Law and Human Behavior”.

В изследването участвали 210 мъже и жени студенти, които трябвало да се вживеят в ролята на жури по време на виртуална симулация на съдебен процес. Участниците изгледали 17-минутна презентация на случай, в който мъж бил обвинен в убийството на жена си, прочели резюмето на процеса и крайната реч и се запознали с доказателствата.

По време на симулацията, участниците в изследването обсъдили с петима фиктивни съдебни заседатели случая, мислейки ги за други студенти. Някои от изказванията на фиктивните съдебни заседатели били предварително планирани да изразяват гняв или притеснение. Други техни изказвания по случая звучали неутрално. Четирима от заседателите изразявали съгласие, имената на тези лица обаче не показват от кой пол са, а един от тях винаги е имал различно мнение, като в този случай иметопосочвало ясно дали това е жена или мъж.

По време на събеседванията и след провеждането им, участниците трябвало да отговарят на въпроса до каква степен са сигурни в първоначалната си присъда. Оказало се, че убедеността в първоначално определената от тях присъда при някои участници и от двата пола била разклатена и намалявала, когато противоположни на техните аргументи били давани от ядосан мъж, и  увереността им нараствала, когато същите аргументи били давани от ядосана жена. Мъжете били оценявани като по-надеждни, когато били ядосани, а жените били определяни като прекалено емоционални.

iadat i zhenite1

„Тези открития предоставят ценна информация за всяка жена, която иска да има влияние върху вземането на решения на работното място, у дома, както и в политиката.” – казва авторът на изследването д-р Джесика Салерно.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg