Вярват ли учените в Бог?

0

Вярата в съществуването на Бог със сигурност е много личен въпрос. Някои хора вярват в него,  други не. Интересно е как учените възприемат религията и дали вярват в нея. Оказва се, че сред тях също са разделени по въпроса за съществуването на Бог. Част от учените вярват в Бога и не смята, че нашето съществуване в тази Вселена е само един „каприз на съдбата”. По тяхно мнение, не съществува несъвместимост между науката и религията и колкото повече навлизат в науката, толкова повече те вярват в Бога. Други изследователи пък са точно на обратното мнение – критикуват религията и подкопават съществуването на Бог.

science-and-religionИзследователи от университета Райс наскоро провели задълбочени изследвания, за да намерят отговора на въпроса какъв процент учени вярват в съществуването на Бог, и колко от тях са атеисти. Учените провели интервюта с 9422 респонденти от седем държави: Франция, Индия, Италия, Тайван, Турция, Великобритания, САЩ и Хонконг. Доказано било, че повече от половината от учените от Индия, Италия, Тайван и Турция (страни, в които религията е много популярна), се считат за много религиозни. В повечето страни, процентът на вярващите учени е по-малък от общия брой на вярващите. Единствено в Хонг Конг 39% от учените считат себе си за религиозни в сравнение с 20% от религиозните хора сред общото население на Хонг Конг. В този специален административен район на Китай атеистите представляват 55% от населението, а само 26% от учените са атеисти. В Тайван ситуацията е подобна. Вярващите в Бог  учени са 54%, докато за религиозно се счита само 44% от населението на тази страна.

Експертите също така разгледали отношението на учените към съвместимостта на религията и науката, и установили, че само малка част смята, че науката и религията са в конфликт. Например, във Великобритания, 32% от учените признават, че има несъвместимост на научния и религиозния светогледи. В САЩ този показател е 29%. В Хонконг – 25%, в Индия – 27%, докато в Тайван 23% от общия брой на учените вярват, че науката и религията могат да съжителстват мирно и не си противоречат. Като цяло, проучванията показват, че в Съединените щати, Великобритания и Франция – най-индустриализираните и икономически развитите западни страни, атеистите сред учените са повече от вярващите учени.

carkva

Изследването е било проведено от Университета Райс с подкрепата на Фондация Джон Темпълтън и колежа  Institute Faraday St Edmund’s College, принадлежащ на университета в Кеймбридж.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg