Внимание! Опасни химикали в хранителните опаковки могат да доведат до напълняване и рак

0

Химикали, съдържащи се в опаковките на храните, могат да доведат до напълняване и нарушения в хормоналния баланс. Проблемите с теглото са първите проявления и то при доста ниски концентрации на вредните вещества.

Фталатите, които правят хранителните опаковки по-гъвкави, най-често попадат в човешкия организъм от опаковките на мазни продукти като сирене и колбаси, но могат да проникнат и през кожата. Фталати се съдържат и във виниловите подови настилки и покривки за маса.

Опасни химикали в хранителните опаковкиАвторите на настоящото проучване от центъра „Хелмхолц“ в Германия предупреждават, че излагането на действието на фталатите, дори в ниски концентрации, може да причини изменение в метаболитните процеси.

Метаболитните процеси влияят върху степента на изгаряне на калории и всяка промяна в тях може да предизвика нарушения на хормоналния баланс и натрупване на тегло.

Изследователите са установили, че под въздействието на фталатите се увеличава пропорцията на ненаситените мастни киселини в кръвта и се нарушава метаболизма на глюкозата.

Специалистите съветват веднага след отваряне опаковките на продуктите като сирене и колбаси, например, да бъдат изхвърляни, а продуктите преместени в съдове, предназначени за съхранение на хранителни продукти.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg