Висоцки, Гагарин и Жуков са руските кумири на XX век

0

Руснаците гласуваха за най-влиятелните личности през XX век.

ГагаринПроучването показа, че главните кумири на руския народ за миналото столетие са космонавтът Юрий Гагарин, бардът и актьор Владимир Висоцки и маршал Георги Жуков.

Резултатите са от представително допитване на Общоруския център за изучаване на общественото мнение.

Владимир Висоцки си остава един от най-почитаните любимци за руснаците през последните две декади.

През 1999 година той е събрал 31 процента от предпочитанията на своите сънародници, а през 2018 г. – с 3 на сто по-малко.

По този показател той отстъпва единствено на Юрий Гагарин (1934 г. – 1968 г.), заел първо място в класацията с 44 процента от гласовете. Юрий Гагарин е първият човек в историята на човечеството, който е летял в Космоса. На 12 април 1961 г. Гагарин излита от космодрума Байконур с космическия кораб „Восток 1“ и прави една пълна обиколка около Земята за 108 минути. За този полет е награден със званието герой на Съветския съюз и е издигнат в чин майор, а датата 12 април е определена за Международен ден на авиацията и космонавтиката.

Жуков

На трета позиция е поставен маршалът на Съветския съюз Георги Жуков (1896 г. – 1974 г.). Той е най-изявеният съветски военачалник през Втората световна война. Често е бил критикуван заради това, че хвърля войските в безсмислени челни атаки, давайки многобройни жертви. От съветската пропаганда ме се приписва циничният цитат „Бабы опять нарожают“ („Жените пак ще народят“), когато го упреквали, че не му е жал за загиналите войници. Въпреки критиките Жуков печели решаващата битка във Втората световна война – Сталинградската.

Проучването беше осъществено във връзка с 80-годишнината от рождението на Владимир Висоцки. Неговото име е близко до сърцето на много руснаци и 92 процента от запозналите се с неговото творчество са останали с добро впечатление от барда.

67 на сто от поклонниците на Висоцки били на мнение, че той е оказал силно влияние върху оформянето на техните възгледи.

Висоцки

Владимир Висоцки /1938 г. – 1980 г./ е съветски певец, поет и актьор. Той е автор и изпълнител на над 60 песни, играл е в московския театър „Таганка“, снимал се е в популярни филми. На 25 януари неговите почитатели отбелязват юбилейна дата – 80 години от рождението му.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg