Тангото като начин на употреба

0

За това колко и как се забавляват хората по света, е писано много. И без да повтарям вече известни неща, ще си позволя да обърна внимание на един факт. Не сме най-купонджийската нация, както навярно си мислим. Напиването и кючекът на масата едва ли е вариант, който е носител на добро настроение при всички ситуации.

танго, танц, страст, СолунОбаче кючекът неусетно се превърна в национален вариант за избиване на напрежението от живота и като му друснем един, си отмъщаваме за подтиснатите емоции с всякакъв знак. Навярно всеки танц е израз на определена културна и духовна нагласа, а също – и на важно събитие от ежедневието, като тарантелата например. Изкуствения свят, в който ни вкараха определени среди от нашето общество, надали носи удовлетворение, макар и усилено да се рекламира отвсякъде. Просто това не е нашият свят. А „тяхната музика”, колкото и да е натрапваща се, уверена съм, ще дойде ден, в който засрамено ще се отдръпнем от псевдомузикалната ѝ тирания.

Ето защо, когато отида някъде другаде и се срещна със спонтанното веселие на хората там, ми става ведро и спокойно от това, което се изживява на подобни събития.

В края на лятото бях в Солун и имах възможност да видя едно от тези спонтанни изяви на веселие на жителите на тоя град. Градът се оживява в късните часове на вечерта, когато захладнее, а заведенията и магазините заработват на пълен ход. На пешеходната зона на главната улица двойки танцьори се носеха под звуците на танго. Мелодиите бяха от всички краища на света и носеха различен заряд и емоция. Но двойките (между тях имаше и непрофесионалисти) с еднаква страст и умение танцуваха всяко едно, забавлявайки и самите себе си, и присъстващите на главната улица. Нямаше деление на стари и млади, на официално и недотам официално облечени… това, което обединяваше тези хора, беше любовта им към танца.

Познато ни е това чувство, нали? А дали скоро сме го изпитвали? Изглежда ни старомодно и смешно? Защо просто не опитаме нещо подобно – убедена съм, силно ще живнем от виталността на подобно приключение. Защото е прекрасно да твориш нещо сам – музика, танц и каквото и да е стойностно и красиво.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg