Смартфоните – по-мръсни от тоалетна

0

Признайте си – колко често почиствате своите смартфони? Ако не го правите, то по-добре започнете, защото се оказва, че нашите телефони всъщност са по-мръсни от обществените тоалетни и това може да доведе до различни сериозни заболявания.

Изследователи от Университета в Съри във Великобритания провели експеримент, с който установили, че смартфоните имат по повърхността си 18 пъти повече бактерии, отколкото има в обществената тоалетна!

По време на експеримента били събрани проби от тоалетни и телефони. Взетите проби били поставени върху Петриеви плочки в среда, подходяща за отглеждане на микроорганизми. Три дни по-късно учените получили резултатите от проведения тест.

smartphone1Установено било, че дисплеят на мобилния телефон може да бъде до 18 пъти повече населен с бактерии, в срванение с бактериите в тоалетната. Много от тези бактерии могат да причинят сериозно заболяване. А в един момент просто ще разберем, че това наистина не е шега!

Въпреки че повечето открити бактерии по повърхността на смартфоните са напълно безвредни, също така били открити и доста по-опасни бактерии. А ето и какви точно бактерии върху смартфоните могат да навредят на здравето ни!

Стафилококус ауреус (грам-положителна бактерия, която се проявява в носоглътката и върху кожата на хора и животни), Салмонела, Ешерихия коли и бактерии, причиняващи циреи, синузит и хранително отравяне. Бактериите са налични не само върху дисплеите на смартфоните, но са по цялата им повърхност.

Изследователите препоръчват всеки един от нас от време на време да дезинфектира телефона си, за да може да се предпази от рисковете, които опасните бактерии могат да предизвикат.

„Мобилният телефон помни не само номерата, но и историята на нашите лични и физически контакти.”- споделя изследователят Саймън Пърк от Университета в Съри.

Изследователите отбелязват, че най-големият проблем е фактът, че повечето от нас почти през цялото време са с телефон в ръка, и като резултат върху него се отлагат всички секрети на тялото ни – нашата пот, слюнка, мръсотия, и дори кожни клетки. Не серазделяме с нашите телефони дори и в тоалетната или когато се храним, което също оставят отпечатък върху нашите устройства. Ако прибавим към това цялата топлина, която произвежда такъв смартфон, то ние имаме перфектното място за развитие на всички видове бактерии и паразити.

smartphone2Как можете да запазите смартфоните си чисти? Ето няколко предложения:

– Купете специални кърпички за смартфони и ги редовно почиствайте с тях цялото устройство.

– Използвайте специални антибактериални кърпички за ръце и лице преди да вземете в ръцете Вашия смартфон.

– Използвайте почистващи препарати за дисплеи.

– Не носете смартфона си в тоалетната.

– Винаги измивайте ръцете си след използване на тоалетната.

– Не използвайте телефона си по време на хранене.

-Не го поставяйте на обществени места като первазите на прозорците, на мивката в обществената тоалетна или по седалките в обществения транспорт.

– Опитайте се да не оставяте телефона си в ръцете на други хора.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg