Сироп от бъз – истинската рецепта с точни пропорции и ползите за здравето от него

0

Юни е месецът, в който е време да си приготвим вкусен и полезен домашен сок или сироп от бъз. Няма никакво съмнение, че ароматният сироп е една от най-освежаващите напитки, които могат да бъдат поднесени в летните горещини. Ако пък добавите към нея и прясно изцеден лимонов сок и кубчета лед, става наистина нещо много вкусно и разхладително.

сироп от бъзНесъмнено сиропът от бъз, разреден с вода, има много лек, приятен и освежаващ вкус. Не трябва обаче да забравяме, че освен отличните му вкусови качества, той е и много полезен за здравето.

За приготвянето на ароматния сироп от бъз се нуждаете от следните продукти:

60 бр. цвят от бъз
4 пак. лимонена киселина
4 кг. захар
4 л. вода

След като наберете нужното количество цветове от бъз, ги измийте и ги накиснете във водата за 24 часа. Имайте предвид, че цветовете трябва да са покрити, докато киснат във водата. Поради тази причина е добре да изберете подходящ съд, в който може да влезе чиния, за да ги затисне.

След като изтекат 24-те часа, прецедете течността и добавете лимонената киселина и захарта. Разбъркайте до пълното им разтваряне. Това е цялата философия за приготвянето на вкусния, ароматен и полезен сироп от бъз.

Ключов момент обаче е пълненето му в бутилки. Ако искате да го съхраните за по-дълго време, то трябва да спазите едно много важно правило. То е, че трябва да напълните бутилките догоре. Целта на това занятие е да изгоните въздуха от шишето. В противен случай рискувате да започне да ферментира и превръщането му в оцет, а не в сироп от бъз. Вкусната напитка се разрежда в съотношение 1:9 с вода.

сироп от бъз

Ето какви са и ползите за здравето от белия бъз, ако не искате да го ползвате само за сироп. В цветовете на белия бъз има много биоактивни вещества. Сред тях са кверцетин и антоцианин, хлорогенова киселина, канелена киселина, тритерпени (основно бета амирин), олеанова киселина и др. Цветовете от бял бъз са полезни за:

Подсилване на имунната система – подходящ за профилактика на честото боледуване при хора с отслабен имунитет.

Профилактика и облекчаване на алергичните реакции – средство за овладяване на алергичната нагласа във всяка възраст.

Допълващо лечение на респираторни инфекции – лечение на настинка, грип, синусни инфекции и всякакъв друг тип остри или хронични инфекциозни заболявания, засягащи дихателната система.

сироп от бъз

Допълване лечението на диабет, особено тип 1 – белият бъз успешно намалява нивата на кръвната захар като стимулира телесните клетки да я оползотворяват. Билката има инсулиноподобно действие и може да се ползва за допълване лечението на диабет тип 1, при който секрецията на инсулин в панкреаса е отслабена.

Нормализиране дейността на храносмилателния тракт – диуретичното и лаксативно действие на белия бъз позволява билката да се ползва за овладяване на острите и хронични прояви на запек.

Основен недостатък на белия бъз е искът от поява на токсични ефекти при консумация на голяма доза от него. Най-голям риск от интоксикация крият листата и кората на дървото, както и плодовете, в случаите когато са презрели. Билката е добре да се приема след консултация с лекар, особено при нужда от редовен прием, и да се дозира правилно. Добре е да се избягва от бременни и кърмачки.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg