Щастието на 30-годишните днес не е като на младите хора преди 30 години

0

Учени доказаха, че хората, които прехвърлят 30 години вече не са толкова щастливи, както техните родители на същата възраст.

„Предполага се, че с годините човек се чувства по-щастлив и доволен. Шокиращо е, че това вече не е вярно“,

каза ръководителят на изследването проф. Джийн Туендж от университета на Сан Диего. Туендж и колегите й са работили с данни, събирани от началото на 70-те години на миналия век. Те установиха, че преди време хората над 30 години са били по-щастливи от днешните млади хора и тийнейджърите. Предимството на годините обаче намалява непрекъснато, като възрастните изразяват все по-малко задоволство от живота си, а по-младите се чувстват малко по-добре.

30 години, щастие

Други експерти, изучаващи щастието, казаха, че изводите съответстват на техните резултати. Те обясняват промяната с увеличаващите се финансови проблеми, с икономическата несигурност, както и с факта, че действителността е стряскаща за поколението, на което са казвали, че може да постигне всичко, а след това открива, че това не е вярно. Доброто образование също вече не е достатъчно, за да постигнат младите това, което са успели родителите им.

30 години, щастие

Въпреки това всеки трети американец все още се определя като „много щастлив“ , особено в групата до 30 години. Увеличили са се и „много щастливите“ тийнейджъри. При хората над 30 години обаче те са намалели с 5 процента от 38 процента в началото на 70-те години до 33 процента днес.

В началото на седмицата беше огласено друго изследване, според което смъртните случаи сред американците на средна възраст се увеличават заради самоубийства и наркотици.

завист, щастиеА друго проучване, публикувано в сп. Basic and Applied Social Psychology показва, че хората на възраст до 30 години са най-завистливи. С течение на времето завистта не изчезва, просто хората по-рядко я изпитват, твърдят учените.

Специалистите са установили също, че завистта не зависи от пола – мъжете и жените се отнасят еднакво ревниво към чуждите успехи. До тези изводи учените са стигнали по време на изследване, в което са участвали 900 души на възраст от 18 до 80 години. Те е трябвало да отговорят на въпроса дали някога са завиждали и продължават ли да го правят. А други 800 души от същата възрастова категория е трябвало да определят дали са били или са обект на завист.

завист, щастиеОколо 80 процента от хората на възраст до 30 години са признали, че са завиждали поне един път през годината. При хората на 50-годишна възраст процентът е бил 59. Учените са установили, че през предишната година 79,4 процента от жените и 74,1 процента от мъжете са завиждали на някого. Изследването е потвърдило, че завистта по-скоро е обусловена от възрастта, а не от пола.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg